Potrapte své mozkové závity III. a určete jakým směrem jede autobus z obrázku

Tento hlavolam s autobusem jsem k řešení dostal zhruba před rokem. První tři dny jsem byl bezradný, pak mě to trklo. Manželka znala řešení za pár minut. A jak se traduje, malé děti určí správný směr jízdy autobusu řádově během pár desítek sekund. O co jde?

Na obrázku vidíte autobus.

Autobus

Pravdaže, nejde o žádnou super kresbu, ale pro určení směru jízdy autobusu bohatě stačí. Řidič, případně volant není vidět záměrně. Asi byste ho ale stejně v té rychlosti nepostřehli :-).

Takže otázka zní, jakým směrem jede autobus z obrázku. Zleva doprava, nebo zprava doleva? Správné řešení je třeba logicky zdůvodnit.

Ty co řešení již znají z dřívějška bych rád poprosil, aby ho v komentářích neuváděli a dali tak možnost těm, kteří se s tímto hlavolamem v minulosti nesetkali.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

296 komentářů k “Potrapte své mozkové závity III. a určete jakým směrem jede autobus z obrázku”

  1. LuFa napsal:

    Sylvia: řešení máš správně. Jinak zadání nových hlavolamů pro tento aktuální týden nalezneš zde: Potrapte své mozkové závity IV. – pomožte knězům převést čerty přes řeku a správně doplňte česko-slovenský quiz .

  2. Laura napsal:

    POSLI MI TO RIESENIE, LEBO SOM V ROBOTE A NEUROBIM NIC, KYM TO NEBUDEM VEDIET :))))
    DAKUJEEEM

  3. Laura napsal:

    JAJ, HIHI , UZ SOM SI TO PRECITALA…ANI NIESOM BLONDINA, ZEBY SOM SA NA TO VYHOVORILA :)

  4. Fenomen napsal:

    Omg pls posli mi reseni ja se z toho snad p***u díky to je strasnyyy a aaa boli me z toho hlava

  5. Macek napsal:

    Jste fakt DEBILOVE uplne vsichni a autor/ka nejvetsi. Autobus nema dvere tudiz by mel jet zprava doleva. Ale uz jste videli jet autobus ktery nema ridice, volant a cestujici KOKOTI ? TEN AUTOBUS STOJI !!!!!!!!!!!!!!!!

  6. LuFa napsal:

    to Macek: uz je ti lepe? Jinak proč není vidět, volant a cestující bylo již vysvětleno.

  7. Anonym napsal:

    Ide z lava do prava , lebo mu nevidno dvere : )))

  8. LuFa napsal:

    to Anonymní: těsně, ale jenom opravdu těsně vedle :-D.

  9. paris napsal:

    no…pokial nehadzete monitorom tak ten autobus stoji!!!!!!!

  10. Anonym napsal:

    mam rad podobne „elemnetrane“ hlavolamy :)
    napriklad:
    A je synom B. B nie je otcom A. Ako je to mozne ?

  11. Anonym napsal:

    *elementarne

  12. paxik napsal:

    Ale to jsem fakt rad, ze jsem na to prisel sam:) Asi dve minuty (necela jedna pisnicka). Diky za skvely hlavolam!

  13. ajka napsal:

    žeby v ľavo?

  14. sisus napsal:

    ide do lava…lebo nevidno cez okno sofera :)

  15. kubin napsal:

    docela lehky prisel sem na to za minutu

  16. dan napsal:

    to to není možné já na to snad nepřijdu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  17. Pino napsal:

    za predpokladu ze autobus ide vpred tak ide z prava do lava.
    dovod: a obrazku mu nevidno dvere ktore v nasich krajinach byvaju na pravej strane autobusu.
    Ako sa dozviem ci je moja uvaha spravna?
    Pino

  18. memphis napsal:

    jestli by to malovala ženská tak jede zprava doleva protože to namaluje jednoduše (neni vidět čumák) a snad všichni malují čumák vlevo. jestli to je tim že tam něco chybí a prově to říká řešení, jede zase vlevo- okna má ale chybí mu dveře:)

    napsat to tady můžu protože sám jsem se v pročítání nedostal ani do čtvrtiny:)

  19. verunka napsal:

    To je drsné. Ale je pravda že přítel s tím měl velké problémy, chlapy na to jdou moc logicky :))

  20. DeXx napsal:

    zamyslite sa, co ma bus na jednej strane a na druhej nema?

  21. FFF napsal:

    Autobus stoji lebo nema vyfuk !!!

  22. Honzie napsal:

    Zvláštní hádanka. Jsem pro řešení, že autobus stojí. U takového náčrtu autobusu, kde jsou pouze tři stejná okénka a nereálně posazená kola, není velká pravděpodobnost, že by se autor kreslil s dveřmi (na jakékoliv straně) :-D

  23. Ml napsal:

    Hmm, docela zklamani, koukal jsem to na to asi 5 minut a od zacatku si rikam, ze to proste nejde urcite, tech smeru je podle kresby aspon 4 (levo, pravo; vpred, vzad-ty kolecka muzou byt i svetla…) a nakonec ma byt poznavaci znameni dvere…hmmm. A to nepocitam to, ze dost autobusu je ma na obou stranach…

  24. Thug napsal:

    jede do leva, protoze nejsou videt dvere, ktere se nachazeji na prave strane:-) jak jednoduche, ze?

  25. LuFa napsal:

    Zadání nového hlavolamu pro tento týden naleznete na hlavní stránce, nebo zde: Potrapte své mozkové závity V. – nalezněte řešení staré orientální hádanky

  26. Zdenal napsal:

    tak nevim,mozna sem na to prisel a mozna nee,muzete mi nekdo poslat spravne reseni….diky

  27. Janka napsal:

    No ja mam jednu toriu ale neviem ci je spravna…. kde najdem spravnu odpoved????

  28. Zuzana napsal:

    doleva, bo dvere nejsou na teto strane :-) V anglii naopak :-))

  29. musil napsal:

    Tak podle mě musi mit autobus i dveře ne?

  30. Slečna Ferka napsal:

    Plííís pošleš mi zprávné řešení na Sisi.leja@seznam.cz ??? Na něco jsem přišla, ale asi je to blbost, chci vědět, jestli to nááááhodou nejni pravda :)Díky Ferka.

  31. zajac napsal:

    to prave riesenie ma napadlo hned ale ved to je trapne, co keby cuval? zda sa mi to primitivne, uz vobec nie logicke… pre deti

  32. Honza napsal:

    Podle mě jste všichni vedle jako jedle. Nemůžete přece tvrdit že autobus jede doleva protože nikdo z vás neviděl, že z druhé strany má ty dveře namalované. Může to být přeci zjednodušený nákres bez dveří. Je ale patrné, že obrázek má v pravo trochu víc volného místa než vlevo, samozřejmě lepší by bylo ho mít v rámečku než ho jenom vložit do textu. Existuje zákon v zobrazování (kompozice). Tím směrem kde je víc místa tak tam se autobus pohybuje. Citem dokážete určit sami že autobus jede zprava doleva. Dokonce lze říct, jestli přijíždí nebo odjíždí podle todo jestli jede doleva nebo doprava. Ale to si zkuste vypozorovat sami třeba v nějaké TV reklamě nebo filmu. Zdar.

  33. Honza napsal:

    Omyl, chtěl jsem napsat z leva do prava.

  34. thomas napsal:

    Lidičky, mám teorii, nevidim dveře, tzn. že jede doleva, ale co když to není novej autobus aje to stará škodovka, která měla dveře i pro řidiče…..

  35. Pitlik napsal:

    Musí zleva doprava opačně není kam.

  36. Pepan napsal:

    Náhodou jsem narazil při hledání úplně něčeho jiného na Vaši stránku. U autobusu mě napadá jen to, že nejsou namalované dveře, čili jde o levou stranu autobusu a tedy autobus jede zprava doleva. Je to tak ?

  37. met napsal:

    Tak zřejmě jsem malé dítě 8-)

  38. Luke napsal:

    Tak teda, za 2 minuty jsem vyplodil dedukci, že bus jede zprava doleva, protože mu nejdou vidět dveře a ty jsou obyčejně na pravé straně autobusu. Tak můžete se mi prosím ozvat na mail s řešením? Díky

  39. mjdj napsal:

    Poznáse to pomoci Dveří :) který sou zdruhé stranky :D takže jede do prava :D

  40. marry napsal:

    vejrám na to už pár hodin, mám spoustu teorií, ale potřebovala bych si je ověřit. může mi někdo poslat správný řešení? dík marrylik.cherry@seznam.cz

  41. Petra napsal:

    Ahoj, tento hlavolam som dostala od mojej kamaratky. Na spravnu odpoved som prisla dost skoro, asi 1 minutka. Chybaju tam dvere a preto je logicke, ze ktorym smerom ten autobus ide. Len som mala maly problem, pretoze ja zijem uz dlhsiu dobu v Anglicku a v tom momente som bola uplne mimo z toho, ze kde sa na jazdi na pravo a kde na lavo..
    Takze na Slovensku alebo v Cesku by isiel tento autobus z prava do lava. No a tu v Anglicku by isiel z lava do prava.
    Myslim si, ze ta kresba je uplne v poriadku, pretoze obsahuje vsetko co ma obsahovat. A nie je tam to co tam nema byt. Pa pa Petra

  42. LuFa napsal:

    Petra: Hezky komentar s velmi roztomilym problemem. Diky za nej.

  43. Shorty napsal:

    Myslim, ze deti nemaji problem s resenim tohoto „hlavolamu“, protoze v nem nehledaji smysl. ja osobone jsem na nej prisel v radu minut. A co bylo prvni – hledal jsem nejakou indikaci primo na obrazku, neco, co by naznacovalo, kam jede. Tedy zda je symetricky, sklon,.. pak jsem zacal analyzovat text – neni v nem nejaka finta? Pak jsem zacal cist prizpevky, nebot jsem nevedel, jak dal. A znovu jsme se zamyslel. A predstavil si ten autobus, jak jede – a v tom mi to doslo, ze nejsou videt dvere. To je ten rozdil, oproti diteti. Dite si rovnou predstavi, jak ten autobus jede. Co vidi – okna. Proto musi jet po druhe strane silnice. Dite nezkouma, zda je obrazek symetricky. Nezna ani vyznam slova symetricky. nehleda v tom vedu. To je krasa hlavolamu a odpoved na otazku, proc to diteti muze trvat kratsi dobu :) Tak pravil Shorty

  44. JednaKrysy napsal:

    je to jednoduché nejsem dítě, tak jsem to věděl do 5 sekund (fakt) vím totiž že autobus má dveře jen na jedné straně. a proto odpověď je ……. :o)

  45. NAVYM POSLI PLS NA E MAIL napsal:

    dík

  46. los-pakos napsal:

    Blbost, ale dobrá.

  47. patrik napsal:

    to nejde skoro vubec vyrešit ale už sem na to přišel tak kdo to chce vědět tak at mi nabyje kredyt za 200 (pozn. LuFa zde bylo mob. cislo, tak jsem ho smazal).

  48. nevimol napsal:

    tak jsem si to našel na googlu a musim říct, že mi to stejně neni jasný, ten obrázek je tak schematický, že mě nenapadlo a stále nenapadá, co je tam navíc a co a proč to tam chybí, kdyby tento autobus kreslilo dítě ze všech stran, třeba by TO tam vůbec nenakreslilo, neni to úplně stoprocentně jasný.

  49. LadaD napsal:

    Už ti to někteří pitomci kazí, co naděláš. Ale jinak FAJN

    Shorty

    Myslim, ze deti nemaji problem s resenim tohoto “hlavolamu”, protoze v nem nehledaji smysl. ja osobone jsem na nej prisel v radu minut. A co bylo prvni – hledal jsem nejakou indikaci primo na obrazku, neco, co by naznacovalo, kam jede. Tedy zda je symetricky, sklon,.. pak jsem zacal analyzovat text – neni v nem nejaka finta? Pak jsem zacal cist prizpevky, nebot jsem nevedel, jak dal. A znovu jsme se zamyslel. A predstavil si ten autobus, jak jede – a v tom mi to doslo, ze nejsou videt dvere. To je ten rozdil, oproti diteti. Dite si rovnou predstavi, jak ten autobus jede. Co vidi – okna. Proto musi jet po druhe strane silnice. Dite nezkouma, zda je obrazek symetricky. Nezna ani vyznam slova symetricky. nehleda v tom vedu. To je krasa hlavolamu a odpoved na otazku, proc to diteti muze trvat kratsi dobu :) Tak pravil Shorty

    19.05.2007 0:26

    JednaKrysy

    je to jednoduché nejsem dítě, tak jsem to věděl do 5 sekund (fakt) vím totiž že autobus má dveře jen na jedné straně. a proto odpověď je ……. :o)

    20.05.2007 10:50

Napište prosím komentář

You must be logged in to post a comment.