Císařskému ostrovu vládnou Kormoráni

Zase jedna pozitivní věc – na tom keškování. Při hledání kešky na Císařském ostrově v Praze jsme mohli obdivovat nejen čističku ale i stromy obsaděné majestátními obyvateli. Kormorány.

Kormoráni patří do řádu veslonohých (spolu s pelikány, tereji, fregatkami ci anhigami), což jsou ptáci charakterističtí veslovací blanou. I palec je na ní otočen kupredu a všechny prsty jsou spojeny plovací blánou. Všichni zástupci rádu jsou rybozravými ptáky, lovícími ryby různými technikami.

P1010694

Křídla kormoránů jsou poměrne krátká a jejich plocha ve vztahu k hmotnosti těla je malá. Přesto však některé druhy dosahují rychlosti letu az 80 km/h. Cestují-li v hejnech, letí v klínech či liniích. Krátké nohy jsou posunuty na zád, takže na suchu se kormoráni pohybují poměrne neohrabaně. Zato skvěle plavou s tělem do poloviny ponořeným, někdy dokonce jen s vystrčenou hlavou a krkem. Znamenitě se potápějí, pod vodou se pohybují současnými údery obou nohou. Obvykle se potápějí na 20-40 sekund, rekordní délka pobytu pod hladinou je 95 sekund. Některé druhy se dokází potopit do hloubky az 50 m. Hlavní potravou jsou ryby, doplňkovou ostatní vodní fauna.

Kormorán velký je nejrozšířenejsí druh kormorána, žije od Arktidy až po tropy, obývá slané i sladké vody. Hnízdí na skalách, útesech, stromech, v krovinách ci rákosí… Mláďata vylétají z hnízd asi po 50 dnech a jeste 2 mesíce o ne rodice pecují. V prírode se dozívají az 20 let. V Evropě se po zavedení důsledné ochrany, zvlástě od 80.let dvacátého století, počty zněkolikanásobily a tento trend trvá… Takže dnes můžete videt tohoto ještě nedávno témeř neznámého krasavce i v Praze, zde na Císarském ostrove. V zimě se zde setkáte i s několika sty těchto krásných ptáku. V létě jsou rozlétaní po celém toku Vltavy…

Chvílemi se to podobá záběrům z hororu.

P1010693

Rybáři je moc nemilují:

V regulovaných řekách a říčkách se kormoránům loví dobře. Původně mořští ptáci pořádají organizované nálety na ryby, které se nemají kde ukrýt. Rybáři proto volají po regulaci stavů chráněného kormorána. Na druhou stranu některé studie dokazují, že kormorán je potravně nenáročný a loví pouze to, co rybáře stejně nezajímá.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Napište prosím komentář

You must be logged in to post a comment.