Získejte překrásnou perlu z kouzelného vejce – hádanka

V pondělí mi čtenář s přezdívkou Toha zaslal velmi zajímavou hádanku, jejímuž řešení, abych se přiznal, jsem doposud na kloub nepřišel. Co vy, budete lepší? Tomášovi tímto za zaslání této hádanky děkuji.

Zadání:

Máte kouzelné vejce, v kterém najdete perlu, právě tehdy když ho budete vařit přesně 15 minut. Nemáte hodinky, ale máte k dispozici 2 knoty a krabičku sirek. Oba knoty hoří nepravidelně, ale každý z nich shoří za 20 minut (tzn. třeba první desetina knotu shoří za 5 minut a 9/10 shoří za 15 minut – to je jen příklad, neberte to jako fakt, není udáno jak nepravidelně hoří a každý může hořet jinak nepravidelně. Pouze je fakt, že každý z nich shoří za 20 minut). No a protože nemáte hodinky a potřebujete naprosto přesně zjistit 15 minut, tak jak toho pomocí sirek a 2 knotů dosáhnete?

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

13 komentářů k “Získejte překrásnou perlu z kouzelného vejce – hádanka”

  1. (teta) Klárka napsal:

    já už to vím mám to sem napsat?

  2. LuFa napsal:

    (teta) Klárka: to jsi teda rychlík.Pokud víš, že je tvá odpověď správná, psát ji nemusíš.

  3. Rezignuji, nevim…
    Napada me zapalit jeden z obou koncu, to bych mel 10 minut, ale dal ani tuk.

  4. Toha napsal:

    MaReK Olšavský: Jsi na dobre ceste k reseni:-)

  5. Toha: Jsem a uz vim.
    (modifikoval LuFa: Správně)

  6. LuFa napsal:

    MaReK: Po tvém prvním komentáři mě to už Marku také docvaklo.

    Toha: Skutečně krásná hádanka.

  7. Díky, že’s to smáznul, ať se trápí další :).

  8. LuFa napsal:

    MaReK: malou nápovědu v podobě tvého prvního komentáře jsem nechal.

  9. sofist napsal:

    chaaaaaaaaaaa uz to vim i jaaaaaaaa :-), ked budes na IM tak Ti to napisem :-)

  10. hurri napsal:

    Dám vařit vejce, vezmu hodinky, změřím 15 minut, vejce vyndám a vezmu perlu. Knot zapálím až mi nepůjde elektrika…

  11. Kamikazze napsal:

    stačilo by zapálit knot a současně hrnec s vařícím se vejcem dát dát do pohybu rychlostí přibližně 0.66c, až knot dohoří, vejce bude vařené:-)

  12. Kamikazze napsal:

    Řekl bych, že už tento článek není moc aktuální a kdo nevyřešil už asi nevyřeší, tak napíšu řešení, které mě napadlo: zapálím jeden knot z obou konců a druhý jen z jednoho, až první dohoří, zapálím i druhý i z druhého konce. Na začátku diskuse byla nápověda, po které to stejně každému doklapne. Hustý, původně by mi vůbec nenapadla možnost zapalovat knot z různých konců, ty plameny se stejně dříve nebo později spojí v jeden, tak výsledek bude stejně zkreslený, asi půjde o nějaké modely fyzikálně dokonalých knotů:-), ale dobrá hádanka

  13. Lenočka napsal:

    Jsem hnidopich, hádanka nemá řešení, to navrhované by fungovalo, pokud by knot hořel stejnoměrně… Pokud totiž stejnoměrně nehoří, nemůžete předvídat, jakou rychlostí bude plamen hořet, když to vezmu do detailu, z jednoho konce může hořet 19 minut pomalu a pak by teoreticky rychle shořel zbytek, a když to půjde podobným stylem z druhé strany, knot shoří za necelých 20 minut i když bude zapálen z obou stran… Takže pokud knot nehoří pravidelně, nedá se absolutně předvídat, jak rychle shoří zapálen z obou stran. Přikláním se k variantě s hodinkami :-D

Napište prosím komentář

You must be logged in to post a comment.