V žádném případě slepě nevěřte všem zajímavým testům na internetu

Koncem minulého týdne mi kamarád poslal odkaz na zajímavý webový testík, jehož předmětem je zjištění respondentova sexuálního IQ. Odkaz na testík uvedl slovy: „Dost zajímavý test.“ Mail pak končil slovy, „a zbytečně nepřeháněj.“

Pozitivně naladěn jsem na testík kliknul, s tím, že si ho udělám. Konečně, proč bych se výši svého sexuálním IQ neměl dozvědět. V úvodu do testu se píše:

dotaznik_1

Paráda, věci, které test vyhodnocuje mohou být zajímavé. Kámošovu poznámku o tom abych nepřeháněl jsem vzal vážně a do prvního políčka Meno alebo prezrývka vpisuji LuFa. U druhého políčka Zadajte email na ktorý vám príde vyhodnotenie se však již zastavuji a říkám si, „odpověď na email? Svůj zadávat nebudu, kdo ví, ke komu se pak s odpověďmi dostane. A jiný, který bych uvedl nemám.“ Dál si už jen otázky se zvědavosti pročítám.

dotaznik_2

Na závěr stránku s dotazníkem bez vyplnění zavírám.

Za nějaký čas se mě pak kámoš mezi řečí zeptal, jestli jsem už dotazník vyplnil. Řekl jsem, že jsem skončil u druhé otázky, kde je vyžadován email. Svůj dávat nebudu, jiný nemám a když se otázky nemohou objevit hned, tak o něj nestojím. Kámoš se jen tak nedal a říká, že dotazník je fakt zajímavý a za vyplnění stojí. No, neukecal mě.

Po další chvíli jsem se od dalšího člověka, který dotazník zkušebně dělal, dozvěděl, že zadané odpovědi chodí kámošovi, který nám dotazník poslal. Kdo by to řekl. Abych řekl pravdu já ne. Dotazník byl ve slovenštině, takže tuto možnost bych nikdy neuvažoval.

Později mi tento fakt potvrdil i kámoš, který dotazník rozeslal. Skutečně mu z jeho odkazu byly zasílány všechny odpovědi a jak řekl, našlo se i pár lidí, kteří test poctivě vyplnili. Nějaké upřímné odpovědi jeho známých a kamarádů ho prý i překvapily. No, nevím, jestli je dobré někdy vědět vše.

Vás bych chtěl tímto příspěvkem především upozornit, abyste slepě nevěřili všem webovým testům, které vám kdo pošle. Zřídit takový test si může skutečně každý: http://testujeme.foozoos.com/ a mnoho obdobných jich z určitostí ještě může být.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

25 komentářů k “V žádném případě slepě nevěřte všem zajímavým testům na internetu”

  1. hurri napsal:

    Já bych mu to vyplnil. Sice by se možná divil, ale za tu legraci by to stálo.

  2. trpaslik napsal:

    To bys ale nevěřil, kolik lidí se nachytalo, není to hezký, já vím, ale je to sranda a sranda musí být:) Kdo je chytrý, ví, co kam má vyplnit a kdo ne, patří mu to:)

    Taky bych nevyplnil tyhle věci, pokud to nebude ZCELA anonymní:)

  3. vaclavaki napsal:

    Tento druh „vyzvědačských“ testů odsuzuji. Člověk, který by mi to poslal by asi u mě hodně klesl, protože takovéhle věci považuji za hodně intimní… Naštěstí mi snad nikdo nic podobného neposlal, takže mé sexuální choutky jsou neodhalené :D

  4. Marcela napsal:

    No jako fór je to docela dobrý (i když docela drsný). Páči sa mi tam najme ta slovenčina… :-)

  5. Jan Čermák napsal:

    Pokud je to fór tak docela drsnejsiho razeni. Ale nadruhou stranu to ukazuje – jak jednoduche je o lidech ziskat citlive informace.

  6. sam napsal:

    Jednou jsem tak naletěl na podobnou věc, tak mě to nakrklo, že mi nebylo líno napsat robota, který formulářík automaticky odesílal a trochu daného vyzvědače zaspamoval. Ničeho nelituju. :)

  7. Klárka napsal:

    Tohle jsme už provedli na stáži na Uni v Německu. Když přijela nová várka studentů, které jsme neznali, jeden doktorand udělal dotazník, založil si email a chodilo mu to tam, rozesilalo se to jako řetězový mail, s tím,že to potřebuje jedna studentka psychologie pro svou diplomovou práci a že moc děkuje. ale moc jsme se toho nedověděli:-)

  8. hurri napsal:

    Klárka: A víš, že mě to ani nepřekvapuje?

  9. Klárka napsal:

    Hurri:Copak Tě nepřekvapuje?

  10. hurri napsal:

    Klárka: V tomto prostoru všechno nebo nic, jak se to vezme. ;)

  11. moni napsal:

    ja som sa dost popalila, ked som vyplnila internetovy IQ test. stranka slubovala test zostaveny predsedom mensa ČR, tak som si povedala, ze to skusim. vyplnila som potrebny pocet otazok, na konci bolo treba poslat sms, v ktorej obdrzim verifikacny kod. obozretne som hladala cenu sms, ale nechapem preco som si ju na tej stranke nevsimla. povedala som si, ze nejakych 20skk ma nezabije, tak som poslala, vyplnila kod a stranka mi oznamila, ze kod je chybny. ja sprosta som sms poslala znovu, to som sa uz aj dozvedela vysledok testu. ale aj vysledok telefonneho uctu bol fajnovy – cca 200skk za 2 sms. rozculena som „nabehla“ na danu stranku s umyslom pisat nejaku staznost a naozaj tam uplne dolu malickymi pismenkami stalo okolo 100 skk/sms.
    no, som blba.. nabuduce si dam pozor.

    pisem to sem, aby ste aj vy boli opatrni!

  12. CRQ napsal:

    Ja som na to tiez naletel, ale potom som to dotycnej osobe odplatil. Zistil som totiz, ze je to mozne pouzit ako email bomber a tak som jej zaplnil trochu schranku. Aj ked neviem pisat skripty ani nic take, ale jednoducho som pouzil program AI Robot, v ktorom sa da nastavit kliknutie na urcite miesto a jeho opakovanie. Ale ak by niekto vedel spravit na to skript, tak by som to uvital ;-)

  13. Thunder napsal:

    akonahle mi to prislo a za .com som videl nejaky ten privesok, tak prve co ma napadlo je skusit ten link bez question…. dalej uz nebolo treba riesit

  14. sam napsal:

    ak nechcel vyplniť svoj mail, mohol použiť službu ako napr. http://www.mailinator.com

  15. krupica napsal:

    ja som tento dotaznik vyplnil, poslala mi to kamoska a mali sme z toho peknu srandu, myslim ze ak sa clovek nema za co hanbit tak potom to nie je o citlivych informaciach, ale o informaciach ktore mozu byt bezne sucastou rozhovoru :))

  16. peto napsal:

    stare velmi stare :) internatovy priestor je drsny, neverit nikomu a nicomu , ani najlepsim kamosom a kontaktom. (vid virusy na ICQ posielane z nasho kontakt listu).
    .
    Na internete neverim nicomu, ani tomu ze nicomu neverim.

  17. Foozoos napsal:

    Veru veru, netreba doverovat slepo vsetkemu na internete ;-) Pekny clanok.

  18. Miska napsal:

    No sa z toho pokakajte ze vam niekto nieco take posle:)asi to nie je prave intelektualny humor ale my sme z toho mali hroznu srandu, ja sa nemam za co hanbit a ani nikto z mojich kamosov. a po vyplneni toho testu sa mi tam ale zobrazilo na aky mail boli odpovede zaslane…

  19. paks napsal:

    Velmi trapna stranka, navyse lamersky spravena, da sa znej zistit presne kolko ludi ju vyplnilo, dokonca vsetky ich emailove adresy. Nekupite zoznam cca 40 000 adries?

  20. matushiq napsal:

    ked mi kamos nieco take posle a vidim za danou adresou http://www.vymyslimsi.sk/index.php?id=456 „id“ alebo inu premennu ZJAVNE nepotrebnu.. tak je to skoro jasne o aky typ „srandy“ ide :)))

  21. mne to poslal kamarát a hneď som sa preklikol na hlavnú stránku, pretože bolo jasné že je to *jeb
    no a toho, ktorý mi to zaslal ako skvelý dotazník som potom nachytal, pomocou iného kamaráta

  22. Sagara napsal:

    No aj ja som bol nachytany… kamaratkou, najprv som bol nahnevany, ale potom som si povedal, no co… ved sa pozname, ja sa za tie veci nehanbim tak co… ale ten pocit ked to poslete dalej a nachytavaju sa dalsi ludia… je na nezaplatenie a uplne vynahradia ten prvotny pocit nahnevanosti. A tiez sme sa potom velmi dobre zabavali… vid clanok ktory sme napisali: I Keep You My Dirty Little Secret…(o malom zvrhlíkovi v každom z nás;)

  23. erika napsal:

    no neviem, posielat taketo otazky znamym a potom sa odbavovat citanim tajomstiev povazujem za riadne uchylne. Nerozumiem takymto vtipkom, ani ludom, ktorym taketo nieco vobec napadne. Zrejme nemam dostatocny zmysel pre humor…

  24. knight napsal:

    Hmm, takze opravdu existuji lidi kteri na to naleti. Zajimave…

  25. miki napsal:

    mna jeden kamos nachytal :-P tak som mu pomocou toho formulara trochu zaspamoval mailovu schranku … a potom som to robil celej rade ludi co mi tento test poslali

Napište prosím komentář

You must be logged in to post a comment.