SMS jízdenky pro MHD do každého města

V noci z pátku na sobotu jsem se byl v Praze nucen řešit obvyklý problém. Kde najít funkční automat na jízdenky. Samo, mohl jsem si jízdenku koupit již odpoledne, ale kdo na to má myslet. Zvlášť když není nikdy jisté, jak se domů pojede. Nejsem Pražák, v Praze pobývám jen občas a když si jízdenky koupím do zásoby, pak je nevyužiji, většinou je do příští návštěvy ztratím.

„Pojedeme tramvají, nebo vezmeme tágo,“ ptá se mě kamarád.

„Jel bych tramvají, jen si musím koupit jízdenku,“ odpovídám. Jako obvykle čekám odpověď: „jízdenku si nekupuj, takhle večer revizoři nechoděj.“ No, je mi to jasné, při mém štěstí na revizory, nechoděj, ale pro jiné. Já vždy nějakého chytnu. Této odpovědi jsem se však nedočkal.

„Kup si jí SMSkou“, navedl mě kámoš správným směrem.

O kupování jízdenek prostřednictvím SMS zprávy jsem již pár týdnů zpět slyšel. Nicméně žádného většího významu jsem ji nepřikládal. Takže jsem se ani nijak nezajímal jak na to.

„No jo, jízdenku přes SMS,“ odpovídám kámošovi. „Jak se to ale dělá.“

„Je to jednoduchý, vezmi telefon, a na číslo 9020620 9020626 pošli DTP. A je to.“

Že to bude tak jednoduché jsem nečekal. Udělal jsem, jak mi kámoš řekl a ejhle, za chvíli mi na mobilek došla zpráva: „DP hl.m.Prahy, a.s., Jízdenka prestupní 20,- Kc, platnost od: 15.12.07 02:16; do: 15.12.07 03:46. Pouze v pásmu P. e5RMYFZKW/42836;“

Jízdenka v hodnotě 20 26 Kč,- zakoupena a já mohl legálně cestovat. Následující den jsem jízdenky přes SMS opět využil. Už žádné shánění drobných na jízdenky v automatech. Stačí mí telefon a je to. Kéž by se nákup jízdenek do MHD přes SMS podařilo rozjet i v dalších městech.

Informace na závěr:

Více informací o pražském systému SMS jízdenek do MHD naleznete zde: SMS jízdenka.

Pokud si jízdenku objednáte a následně se vám vybije telefon, revizor je po nadiktování čísla schopen zakoupení jízdenky ověřit.

Nad tím, jak systém SMS jízdenek přelstít se v článku Návod, jak padělat SMS jízdenku snadno a rychle zamyslel Patrik Zandl.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

6 komentářů k “SMS jízdenky pro MHD do každého města”

  1. Martin Šín napsal:

    Tak to je cool. Od nynějška, vždycky když budu v Praze potřebovat jízdenku, tak ti pošlu smsku, ať mi koupíš jízdenku. ;-) Nj, já vím, asi jsem to krapek popletl, ale připomíná mi to jednu Elišku. :-) (Nic ve zlém. ;-))

  2. Klára napsal:

    Doporučuji si uložit si kod a tel cislo nekam do mobilu. Elišku zdravím

  3. LuFa napsal:

    Číslo a kód mám od pátku v mobilu uložený. Potvrzuji, je to praktické.

    Eliška je oproti jízdence přes SMS stále trošku těžkopádná. Zákazník musí udělat bankovní převod a pak si jízdenku v papírové formě vyzvednout na nádráží.

  4. Otakar Doležal napsal:

    Ukládat čísla a texty SMS někam do mobilu je možná cesta, musíte si však uložit 4 údaje (2 texty a 2 čísla – jízdenka a duplikát). No a pak je třeba si ještě pamatovat, kam jsem to uložil… Možná, že se takto budou v budoucnu dát nakupovat jízdenky i jiných hodnot, a to už by byl guláš… Chtěl jsem to tedy udělat jednodušeji a proto jsem si naprogramoval Java aplikaci pro mobilní telefony, kterou spustím, jednoduše si z menu vyberu, co chci udělat (nákup jízdenky nebo její duplikát) a aplikace za mě odešle správný text na správné číslo. Na mých stránkách http://www.yoctosoft.cz nebo wap.yoctosoft.cz je tato aplikace k mání zdarma. Brzy, jakmile budou známy podrobnosti (hlavně telefonní číslo), tam umístím také aplikaci, která od 1.1.2008 udělá to samé s jízdenkou za 26 Kč.

  5. LuFa napsal:

    Otakar Doležal: bezvadná aplikace. Taktéž EnglishDrill se mi dle popisu líbí. V nejbližších dnech vyzkouším a pár řádek o tvých aplikacích napíšu.

  6. Klára napsal:

    POZOR!!! Kdo si uložil to tel číslo do mobilu, tak od 1.ledna se číslo mění z 9020620 na 9020626, je to právě to zminované zdražení z 20 Kč na 26 Kč. Tak si to na Silvestra přeuložte.

Napište prosím komentář

You must be logged in to post a comment.