Jabbim, český, velmi nadějný IM klient pro Jabber

Jabbim_logo
Jabbim je nový český, velmi ambiciózní, multiplatformní (Linux/Windows) IM klient (kecálek) pro síť Jabber s velmi progresivním vývojem, o kterém si myslím, že rozhodně stojí za zvýšenou pozornost.

Ač se dle roadmapy (vývojového plánu) Jabbim pohybuje kdesi na úrovni verze 0.1 až 0.2, je již dnes pro „normální“ použití celkem funkční.

Ze základních funkcí Jabbim zvládá přenos souborů, podporuje skiny (změnu vzhledu), umožňuje MUC (chatovací místnosti) a jeho bookmarky (záložky), zvládá metakontakty. Pluginy je pak řešeno upozorňování na nové zprávy a ukládání historie. Chatovací okno pak u jednotlivých rozhovorů podporuje záložky.

Nad toto všechno se Jabbim chová velmi stabilně. Za dobu jeho dvoudenního používání jsem nezaznamenal žádný pád. Vhodný je pak díky použité grafické knihovny Qt4 vhodný jak pro Linux, tak pro Windows. Osobně Jabbim používám pod Gnome.

Praktická ukázka Jabbimu

Jabbim získáte a nainstalujete a spustíte dle instrukcí na domovských stránkách projektu: http://dev.jabbim.cz/jabbim.

Po spuštění Jabbimu vás přivítá přihlašovací okno, do kterého zadáte své Jabber ID a Heslo. Pokud Jabber ID nemáte, budete ho muset bohužel získat prostřednictvím jiného klienta. Například PSI, o kterém je psáno v článku: Jabber – Instant messaging bez omezení.

Jabbim_01

Po zadání přihlašovacích údajů budete dotázání, zdali chcete přihlašovací údaje uložit, či nikoliv.

Jabbim_02

Roster (seznam kontaktů), vypadá v Jabbimu takto:

Jabbim_03

Chatovací okno pak vypadá takto:

Jabbim_04

Okno voleb pak následovně.

Jabbim_05

Pokud vás obrázky Jabbimu zaujaly a chtěli byste se aktivně, například jako testeři, podílet na jeho vývoji, jste rozhodně vítání. Všechny potřebné informace k tomu, jak s Jabbimem pomoci, nalezne na jeho domovských stránkách http://dev.jabbim.cz/jabbim.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

4 komentářů k “Jabbim, český, velmi nadějný IM klient pro Jabber”

  1. Vlastimil Ott napsal:

    Souhlasím, opět jsi mě předběhl. :-) Testoval jsem ho o víkendu a jak vidím, vývoj je opravdu bouřlivý, protože některé položky tam v pátek ještě nebyly… :-D

  2. Martin Šín napsal:

    To je fajn, já radši počkám až to vyvinou. Přece nebudu do Debian testing cpát věci z unstable či experimental. ;-)

  3. LuFa napsal:

    Vlastimil: Mno, v pátek to ještě nebylo ani v češtině :-). Jabbimu skutečně fandím a instaluji/updatuji ze svn. Kluci na tom fakt makají.

  4. BoFi napsal:

    Nevíte někdo kde by se daly stáhnout nějaké skiny na Jabbim?

Napište prosím komentář

You must be logged in to post a comment.