Rozhovor s rockovou kapelou Dragon – OSA je „mafiánská organizace“

Není tomu zas tak dávno, co jsem se v souvislosti s akcí NE ZÁKLADNÁM seznámil s písní Kuš mr. Bush! Lanškrounské rockové skupiny Dragon.

Protože nejsem jediný, komu se písnička Kuš mr. Bush! líbí a rád bych se jako někteří ze čtenářů dozvěděl o Dragonech více, rozhodl jsem se je požádat o rozhovor, který nakonec díky velmi vstřícnému přístupů Dragonů vyšel. Odpovídá Jirka Hurych:

Ahoj Jirko, mohl bys na úvod čtenářům skupinu Dragon přiblížit.?

Kapela jako taková vznikla před více než deseti lety a služebně nejstaršími členy jsou dnes Jindra Helekal (basa) a Milan Duspiva (zpěvák). Já jsem do kapely přišel později – někdy v roce 1998 a Radim Kuka (bubeník) ještě asi o dva roky později. Kapela původně začínala jako čistokrevná zábavová kapela. Hráli jsme hlavně převzaté hity českých a světových rockových kapel.

Poprvé jsem se o Vás doslechl prostřednictvím vaší písničky Kuš mr. Bush, v souvislosti s akcí NE ZÁKLADNÁM. Kde se zrodil nápad k napsání této písničky?

V té písničce o tom hned v první sloce zpívám a v podstatě to tak bylo. Myslím, že jsem o tomhle nesmyslu nečetl přímo v novinách, ale slyšel v televizi a řekl jsem si v duchu něco v tom smyslu, že si z nás snad někdo dělá srandu, protože jsem to prostě považoval za naprostý nesmysl (to považuji stále). Pak jsem pochopil, že to myslí opravdu vážně a za pár minut jsem kostru písničky měl na papíře. Dopracování mi ještě dalo trochu práce, ale vše vzniklo velmi rychle . včetně videoklipu, za který musím pochválit našeho basáka Jindru a jeho synka Jindru mladšího. Ten klip má sice mizernou kvalitu, ale vznikl neuvěřitelně rychle a rychle se i rozšířil mezi obyčejné lidi po netu. I tohle je vlastně důkazem velkého odporu naší veřejnosti proti snaze naší vlády upéct si to podle vlastního receptu bez souhlasu lidí.

Jste všichni z kapely proti radaru, nebo jsou někteří členové pro? (pokud ano, jak tento rozpor v kapele řešíte?)

V kapele je to asi tak: tři to považujeme za nesmysl a ten čtvrtý to neřeší – je mu to jedno.

V poslední době se mi u komentářů ke skladbě Kuš Mr. Bush objevují i nesouhlasné komentáře ve smyslu, „nyní když je demokracie, jste hrdinové. Před rokem 89 byste ale mlčeli“. Co byste takovýmto komentujícím vzkázali.

Před rokem 89 jsme hráli po hospodách Kryla a taky jsme nemlčeli. Protestsong je forma písně, která bude existovat vždycky ať se to komu bude líbit nebo ne. Zpravidla právě ti, kteří teď nejvíc křičí by v případě, že by opravdu o něco šlo a měli by třeba něco riskovat byli „posraní v koutě“ a zarytě by mlčeli.

Uznávám a mám rád lidi, kteří upřímně řeknou svůj názor i když je opačný. Naopak nesnáším bezpáteřní křiklouny i kdyby vykřikovali stejný názor, jako já.

Jak se díváte na hudební „pirátství“? Osobně v mnoha svých článcích kopírování a svobodnou hudbu obhajuji. Na kopírování se dívám spíš jako na reklamu. Pokud si někdo vaši muziku od někoho zkopíruje, třeba později zajde na koncert, koupí si originální CD, nějaký zisk kapele přinese.

Tohle je problém, který s sebou typicky přináší „byznys“. Pokud nedávná kampaň tvrdila „kopírování zabíjí hudbu“, tak já tvrdím, že je to minimálně napůl lež. Jsou tady stovky a možná tisíce amatérských autorů písniček, kteří nedělají hudbu pro prachy, ale pro radost! My všichni takoví jsme touto kampaní vlastně poškozeni a navíc neustálým tlakem lobby okolo OSA apod. přes sdělovací prostředky vzniká ve společnosti nesmyslné napětí a strach nejen z kopírování, ale dokonce třeba i z nákupu pálených CD-ček s neregistrovanou hudbou. Já si myslím, že bránit kopírování hudby pro vlastní potřebu je nesmysl, samozřejmě je třeba bránit kopírování ve velkém „na kšeft“. Vždycky budu víc na straně autorů, kteří tvoří pro potěšení a srdcem, než těch, kteří tvoří pro peníze.

dragon

Jak se díváte na autorské svazy. Mají pro vás jako kapelu nějaký význam?

Autorský svaz OSA já osobně považuji za „mafiánskou organizaci“ a pokusím se ti popsat dva případy, kdy jejich praktiky považuji za mafiánské. Před pár lety jsem byl shodou okolností u svého kamaráda v malém obchůdku s PC technikou. Kamarád mimo jiné také vypaloval pro své zákazníky CD-čka (vždy si zákazník dodal originál, který chtěl kopírovat – vše podle tehdejšího zákona).

Otevřely se dveře a vstoupili dva lidé – jeden v policejní uniformě (!!!) – ten neřekl ani slovo a byl tam, jen proto, aby dodal situaci vážnost (!!!) a druhý se prokázal průkazem OSA a předal kamarádovi „pamflet“ formátu A4, na kterém bylo napsáno pod hlavičkou OSA a jimi zaplacené právnické firmy co on nesmí v rámci kopírování dělat a hlavně, jaký mu za to hrozí postih. Prostě ho přišli zastrašit (to je pro mě jasná mafiánská praktika a navíc v tom byla policie! fuj) a od něho šli k dalšímu podobnému podnikateli.

Druhý případ proběhl sdělovacími prostředky. Jednalo se tehdy o CD-čka, která prodával jeden z řetězců (Hypernova) a byly to písně známých kapel a umělců nazpívané a nahrané neznámými umělci (byl v tom hodně namočen sám velký guru Petr Janda). Ti vydavatelé měli řádně zaplacené poplatky autorům písní, takže šlo v nejhorším případě o „zneužití jména“ kapely na obalu CD, což je v normálním právním státě pouze na běžnou žalobu k soudu. Jestli si ale vzpomínáš, stalo se něco neuvěřitelného. Do řetězce naběhla policie (!!!) a začla tvrdě „vyšetřovat“ . Výsledkem bylo pochopitelně stažení CD-ček z prodeje. Za normálních okolností by každý běžný vyšetřovatel takovou věc rychle smetl ze stolu a poslal by stěžovatele k soudu -podobných případů se tu řeší tuny.

Z toho mi, nemohu si pomoci, vychází dokonce propojení OSA s některými státními orgány a to je základní pilíř moderní mafie.

Z vašich stránek jsem zjistil, že jste doposud vydali 3 alba. Jaké album považujete za nejlepší.

Nejlepší je vždycky to poslední – tedy v našem případě zatím „Začnu krást“, ale fanoušci mají své favority.

Kde, nebo jak je možno vaše alba zakoupit, kolik stojí, které by jsi ke koupi posluchačům doporučil?

Já musím doporučit všechna tři, ale nejstarší album již oficiálně neprodáváme, protože nemáme obaly. Naše CD-čka si je možné koupit na našich koncertech a nebo objednat přes internet nebo i telefonem.

Jak často koncertuje, kde všude je vás možno vidět?

Máme tak 30 koncertů ročně a hrajeme nejčastěji ve Východních Čechách, ale jezdíme rádi kamkoli po republice.

Co považujete za svůj největší dosavadní úspěch.

Určitě to, že jsme docela dobrá parta a vydrželi jsme spolu spoustu let. I když teď náš zpěvák uvažuje o ukončení kariéry, přesto zůstáváme dobrými přáteli. Z koncertních úspěchů bych určitě jmenoval loňské vystoupení na Malé Skále na stejné scéně s legendou Scorpions.

Co byste na závěr vzkázali čtenářům blogu.

Život je sranda – neberte ho moc vážně. Máme vás rádi !

Odkazy k rozhovoru:

Domovské stránky rockové skupiny Dragon

Písňička Kuš mr. Bush

Videoklip k písničce Kuš mr. Bush

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Jeden komentář k “Rozhovor s rockovou kapelou Dragon – OSA je „mafiánská organizace“”

  1. svazautoru.org napsal:

    Pokud se chcete skutecne vyvázat z moci autorských svazu, stante se cleny SNA – Svazu nezávislých autorů.

    SNA je občanské sdružení, jehož cílem je podpora nezávislé kultury, tedy především autorů (a to nejen hudebních), pořadatelů kulturních akcí a parties, provozovatelů klubů či kulturních center, nezávislých vydavatelů a pod.

    Členem se může stát každý, komu záleží na vysvobození umění ze spárů výběrčích výpalného, skrývajících se pod institucí „kolektivní správy práv“, jakými jsou OSA, Intergram a další. Zastáváme názor, že autor si svá práva dokáže hájit sám, bez potřeby vměšování třetí strany.

    Členství je samozřejmě bezplatné a v případě autorů vyžaduje pouze jediné – vzdání se možnosti zastupování kolektivními správci práv.

    SNA FAQ
    http://www.svazautoru.org/content/category/6/21/100/

Napište prosím komentář

You must be logged in to post a comment.