Rekněte „NE“ standardu ISO 29500 (formát Office OpenXML)

Autor příspěvku: Martin Šín

S novým MS Office 2007 přišel i nový MS Word s novou koncovkou .docx. Tato přípona souboru představuje textový soubor „Microsoft Word Open XML Document“, který se liší od předchozího formátu v tom, že je založen na Open XML a pro zhuštění informací používá kompresi ZIP.

S tím je spojena nejen změna formátu a nekompatibilita s předchozími verzemi MS Office, ale zhroutí se nám i svět, ve kterém byly dosud všechny soubory známé ze systému Windows složeny ze jména a přípony obsahující tři znaky. Nové tisíciletí si žádá změny a tak tu máme najednou přípony čtyři, vskutku převratná novinka.

Co je však na tomto formátu špatné?

1) Již existuje standard ISO 26300 pojmenovaný Open Document Format (ODF): zdvojení tohoto standardu zvyšuje náklady, nejistotu a zmatení lidí, vlád i průmyslu.

2) Osvědčená implementace specifikace OOXML je již dostupná: Microsoft Office 2007 vytváří svou vlastní verzi OOXML, specifikaci dalšího souborového formátu, který se liší od specifikace OOXML.

3) Chybí specifikace dokumentu, např. to jsou specifikace autoSpaceLikeWord95 a useWord97LineBreakRules. (Tzn. prakticky nevíme, co která značka dělá.)

4) Více jak 10% příkladů uvedených v navrhovaném standardu není možné označit jako platný kód XML.

5) Nikdo nemá jistotu, že někdo další může svobodně používat (plně nebo částečně) specifikaci OOXML bez toho, aniž by porušil nějaká licenční ujednání společnosti Microsoft.

6) Tento standard je v konfliktu s ostatními standardy ISO, konkrétně je to standard ISO 8601 (Reprezentace data a času), ISO 639 (Kódová označení jmen a jazyků) a ISO/IEC 10118-3 (šifrovací hashe).

7) V tabulkovém formátu souboru je chyba, která znemožňuje zadání data před rokem 1900: taková chyba nejen že postihuje specifikaci OOXML, ale také vlastní programy Microsoft Excel 2000, XP, 2003 a 2007.

8) Tento standard nebyl vytvořen za účelem zlepšení prožitku nebo odborné kvality všech zúčastněných stran (jako jsou výrobci, prodávající, kupující, uživatelé a regulační orgány), ale přímo Microsoftem samotným.

Pokud chcete podepsat petici proti uznání formátu Microsoft Office jako mezinárodního formátu, pak prosím podepište následující petici.

Petice: http://www.noooxml.org/petition

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

9 komentářů k “Rekněte „NE“ standardu ISO 29500 (formát Office OpenXML)”

  1. LuFa napsal:

    Plně s obsahem příspěvku Martine souhlasím. K petici jsem se svým virtuálním podpisem připojil.

  2. Vlastimil Ott napsal:

    Yep, me too… :-)

  3. Machi napsal:

    Tak jsem se připojil taky, nemám rád, když si MS navrhuje špatné standardy, které pak nutí všechny používat :)

  4. Daniel napsal:

    Suhlas, podpisane.

  5. clipper napsal:

    Díky za preklad – taky jsem to podepsal.

  6. Libor napsal:

    Ihned to jdu podepsat, stačí nám přece kvalitní ODF, na co další specifikace… Navíc žádná ze specifikací MS nikdy nebyla kvalitní a dotažená do konce.

  7. DoubleThink napsal:

    My jsme Borgové – jakýkoliv odpor je marný…

    V prvé řadě – MS nic nebude řušit, ani kdyby se uspořádalo milion peticí. Formát už je součástí Wordu2007, takže už není cesty zpět.

    To, že se DOCX stane standardem, hraničí s jistotou – Word je majoritní editor – on určuje standardy.

    Vícepísmenné přípony už Windows zná delší dobu. Zhruba od zavedení FAT32. (např .CLASS, .HTML, .MIDI, .MPEG). Takže tento argument je hodně zcestný. Odlišení přípony rozhodně vítám, vzhledem k tomu, že jde o nový formát.

    Ostatní připomínky jsou pro normálního uživatele nepodstatné.

  8. LuFa napsal:

    DoubleThink:

    Petice není zaměřená na již existující MS formát. Pouze chce zabránit tomuto MS paskvilu na poli textových formátů stát se standardem.

    Předražený textový editor Word má bohužel dnes nad ostatními textovými editory převahu, nicméně pouze převaha by standardy určovat neměla.

    Že zná něco Windows ještě neznamená, že to musí být násilně vnuceno uživatelům jiných operačních systémů.

    Ještě aby se tak za chvíli nestala standardem modrá obrazovka Windowsů :-D. Tu bych opravdu na svém počítači vídat nechtěl :-).

  9. Vlastimil Ott napsal:

    2DoubleThink:

    >V prvé řadě – MS nic nebude řušit, ani kdyby se uspořádalo milion peticí. Formát už je součástí Wordu2007, takže už není cesty zpět.

    Nikdo není tak naivní, aby požadoval jeho zrušení a všichni asi vědí, že ten formát už existuje.

    >To, že se DOCX stane standardem, hraničí s jistotou – Word je majoritní editor – on určuje standardy.

    Vidíš – já věřím, že to s jistotou nehraničí, protože v komitétu pro schvalování ISO standardů zasedají odborníci, kteří posuzují technické kvality předkládaných řešení. A v případě OpenXML je ta kvalita dost pofidérní. Majoritnost zde nehraje roli, protože OOo majoritní zatím není, a přesto jeho hlavní formát již ISO normou je.

    >Ostatní připomínky jsou pro normálního uživatele nepodstatné.

    Mě momentálně normální uživatel nezajímá, mě zajímá vývoj v oblasti, proto jsem podepsal. Normální uživatelé už dávno nestíhají novinky a mají třeba problémy používat styly – což je vynález aspoň 15 let starý (asi i víc). Argument masovosti je přesně to, co se mi nelíbí. Já nechci být součásti tupé masy.

Napište prosím komentář

You must be logged in to post a comment.