Mikropovídka

Ten den byl pro něj velmi úspěšný, během dopoledne uzavřel – a to přes světovou krizi – velmi dobrou smlouvu. Jeho obchodním protějškem byl energetický gigant a proto neměl vůbec obavu, že by na tom něco nevydělal. Po podpisu se všichni odebrali na Václavské náměstí, do jedné z těch velmi drahých restaurací. Musel, ač nechtěl, ukázat, že je toho kšeftu hoden. Po asi dvou hodinovém obědě, zástupci gigantu odešli a on zůstal sám. Bylo to jen na chvilku, než dorazila jeho krásná a velmi mladá přítelkyně, dvacetiletá, blonďatá, kozatá, štíhlá, ale hlavně po úspěšném muži pasoucí dívka.Sama stěží dodělala gymnázium v zapadákově, ale sebevědomí nahrazovalo rozum až moc.

Kamila, jak se ta dívka jmenovala, si objednala jídlo a pití. Ani tak nevybírala podle toho, na co by měla chuť, ale podle toho, kolik co stálo. Její partner si objednal jen druhý další dezert a s chutí pozoroval, jak se jeho mladá pevná milenka nimrá ve velmi drahé specialitě (vůbec ji to nechutnalo).

Když odcházeli, tak si Kamila vzpomněla, že by ráda navštívila Diora v Pařížské. Koneckonců proč ne, smlouvou, kterou před pár hodinami uzavřel, zabezpečil své potřeby na několik desetiletí, proč tedy neudělat své lásce radost.

Hezky se prošli, byl krásný slunečný den, jeden z těch dní na konci zimy. U Christiana nechal dva průměrné platy, peníze, které mají jiní na půl roku. Věděl, že kupuje nesmysly, ale ta radost, kterou viděl v jejich očích ho velmi naplňovala K autu, zaparkovanému stále na místě před restaurací, dorazili okolo osmnácté hodiny. Měl krásné nové BMW kombi, už myslel na rodinu, v béžové barvě. Silný vůz napěchovaný moderními technologiemi. Vyjeli, na dolním konci Václaváku se otočili a vyjeli.

Zastavil o pár desítek metrů. Nic jiného mu ani nezbylo. Prostě s tím nepočítal, myslel že to stihne. Nestihl. Tramvaj mu snížila světlou výšku o 10 centimetrů, supersport. V tu chvíli se téměř zastavila tramvajová doprava, tisíce lidí vstaly a vyrazily za svým cílem pěšky.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

21 komentářů k “Mikropovídka”

  1. mv napsal:

    Co tím chtěl básník říci?

  2. Lenka H. napsal:

    Taky jsem si myslela, že i minipovídka má mít myšlenku, ale to už asi nefrčí )
    Taky jsem nejdřív nepochopila větu „Zastavil o pár desítek metrů.“ Jak se staví o metry? :-))) Nebo bylo myšleno o pár metrů dál?

  3. Lemik napsal:

    Podle mě to pointu má, jestli ji tam nevidíte, tak pak je to líto.

    “Zastavil o pár desítek metrů.” no, jsem původně z Bohumína a prostě se tam tak občas mluví. Mě to zvláštní nepřijde.

  4. mv napsal:

    Lemik: A můžeš tu pointu pro nás blbce vysvětlit?

  5. Lemik napsal:

    Je napsaná v posledním odstavci. To je celé.

  6. boris napsal:

    kurva co to je ?

  7. Já to pochopil. Doufám. :-) I když nevím, zda to má souvislost s dramatickým líčením bohatství. Možná jo. Možná ta laxnost, opojenost?

  8. klárka napsal:

    myslím, že to pochopit lze, vede to spis k zamysleni, co se tam stalo je poznat. Je pouzita nadsázka – vylíčení bohatství, o nadsázce jste se všichni učili již na základní škole.
    komentáře klasicky od lidí, kteří nikdy nic nenapsali, ono se to opravdu strašně lehko kritizuje, rejpe a hledá chyby, rozhodne je do jednodušší, než napsat něco hezkého, pozitivního, protože to už je o tom psaní, které není pro každého.
    A jsme rádi, že to čtete.

  9. LuFa napsal:

    mv, Lenka H., boris: Mikropovídka se mi líbí, pointu jsem pochopil hned na poprvé. Není to nijak složité. Věta „Zastavil o pár desítek metrů.“ je myslím také víc než pochopitelná.

    Lemiku, díky moc za tuto povídku a i povídky předešlé.

  10. albi napsal:

    Prostě tam chybí bližší určení: Zastavil o pár desítek metrů… dále? blíže? čemu? Když tam je předložka „o“, vyjadřuje to relativní pojem (vztah k něčemu), takže by tam mělo být bližší určení. Například když bych třeba mluvil o sobě a kamarádovi, taky přece neřeknu „Kamarád je o šest měsíců.“ (starší? mladší? déle v naší partě? …)

    Sice je povídka napsaná hezky, ale taky mi tam chybí nějaký lepší závěr. Tak se srazili s tramvají a šli pěšky, no a co? Čekal jsem, že ho ta holka nějak podrazí a on pozná, že na světě jsou lepší hodnoty než peníze. (nebo tak něco)

  11. LuFa napsal:

    albi: třeba pak ti, co se srazili s tramvají, už vůbec pěšky nešli. Za svým cílem vyráželi pěšky jiní lidé.

  12. mv napsal:

    Klárka: Proto abych poznal, že je něco blbě napsaný, nemusím sám psát. To už psal Karel Havlíček. Pokud nejsem schopen unést kritiku, tak svoje výtvory nezveřejňuju.

    LuFa: Tak vidím, že jsem tu pointu taky pochopil hned napoprvé, jen jsem nevěřil, že někdo je schopen zveřejnit takovouhle prvoplánovou banalitu plnou stereotypů.

  13. Klara napsal:

    mv:treba je to pop art? :-)

  14. Lemik napsal:

    2 mv: hoď se do klidu frajere. Takové mám nejraději. Huba plná keců….

    V každém případě jsem si nevšiml, že bych nesnášel kritiku. Já jsem rád, že tady. Jen je zajímavé, že pod jinou mou mikropovídkou jsi nepsal nic.

  15. Lenka H. napsal:

    Že komentují jen ti, co nikdy nic nenapsali? Nesouhlasím… a na kritice nevidím nic špatnýho.

    Pokud pointa je to, co napsal Albi, tak jsem to pochopila, ale přišlo mi, že první čtyři odtavce jsou o koze (Kamile) a poslední odstavec o voze (a tramvaji:)

    A že neumí Lemik tvořit věty, je vidět i z jeho komentářů:
    „… jestli ji tam nevidíte, tak pak je to líto.“
    „Já jsem rád, že tady.“

  16. Lemik napsal:

    2 Lenka H: Občas mi nějaké slovo vypadne a vždy jen proto, že myslím rychleji než píšu. Já na kritice také nevidím nic špatného. Jak jsem chtěl napsat, jsem za ni rád. :-)

  17. mv napsal:

    Lemik: Hoď se do klidu ty, já reagoval na Kláru. Argumentace „Takové mám nejraději“ samozřejmě pozvedne obsahovou úroveň každé diskuze. Gratuluji.

  18. Lemik napsal:

    2 mv: Děkuji. Mě se jen líbí to, s jakou naprosto neotřesitelnou vírou ve svou a jedinou pravdu tady vystupuješ. Ty máš pravdu vždy a všechno děláš úplně nejlépe, že?

  19. mv napsal:

    Lemík: Všimni si rozdílu mezi námi. Zatímco já se vyjadřuji pouze k tomu co říkáš. Ty se neustále vyjadřuješ ke mně jako osobě, přitom mě vůbec neznáš. Takže kdo se tady vlastně tváří, že všechno ví?

  20. Lemik napsal:

    2 mv: Já se absolutně netvářím, že všechno vím. Naopak jsem rád za každou radu.

    „Ty se neustále vyjadřuješ ke mně jako osobě, přitom mě vůbec neznáš. Takže kdo se tady vlastně tváří, že všechno ví?“

    Já se vyjadřuji k tomu co říkáš a ono to s tou osobou nějak souvisí, ne?

  21. klárka napsal:

    tak koukám že record v komentech. tak milí komentátoři, můžete i vy přispět a napsat, lufa určo rád zveřejní, abychom pak mohli věřit tomu, že se mýlím, když říkám, že komentují ti co nikdy nic nenapsali….a ještě k tomu lžou:-)
    mýlení se je lidské, lhaní bohužel taky.

Napište prosím komentář

You must be logged in to post a comment.