Co s dítětem, které na své rodiče zavolá policii jen proto, že se mu nechce uklízet?

Dnes se už v otázce práv dítěte nedivím skoro ničemu. Na to, že nikdo, ani snad rodiče nemohou dát dítěti veřejně pár na zadek, když nepřiměřeně zlobí, jsem si už zvykl. To, že je možné, aby dítě na své rodiče povolalo polici, když se mu nechce uklízet, ne a přiznám se, že mi to dokonale vyrazilo dech a vyprovokovalo k napsání tohoto příspěvku.

Jak se píše v článku Devítiletá Němka nechtěla uklízet, zavolala si policii na zpravodajském serveru www.idnes.cz, se toto skutečně stalo.

Nevím jestli jsem se svým názorem jediný, ale tento případ ve mě vyvolává pocit neskutečné dětské drzosti. Sám za sebe si neumím představit, že by mě na své rodiče vůbec kdy napadlo volat policii. Stejně tak jsem se jako malý u svých vrstevníků s žádným takovým podobným nápadem nesetkal.

Když o tom tak přemýšlím, proč se toto vůbec mohlo stát, napadá mě pouze jediné, děti pro všechna svá práva s minimem povinností ztrácejí úctu k autoritám. Možná je chyba i u dospělých, že se bojí na děti jako autorita působit. Takové dítě, poučeno o svých právech nemusí téměř nic a to není dobré.

Co tedy s tím? Jak v článku Psychiatr Höschl: Do škol se musí vrátit tresty, zveřejněném rovněž na www.idnes.cz říká renomovaný psychiatr Cyril Höschl, musíme dát dětem najevo, že vše má své meze a to i s použitím trestů. Zmiňovaný rozhovor doporučuji všem přečíst.

UPDATE:

K chování žáků a učitelů je zajímavý tento článek z www.idnes.cz: Děti natočily, jak učitel bije školáka. Toto zas asi přehnal učitel. Trest měl dát civilizovaněji a né mlátit žáka hlava nehlava.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

5 komentářů k “Co s dítětem, které na své rodiče zavolá policii jen proto, že se mu nechce uklízet?”

  1. Martin Hassman napsal:

    Ja bych to nebral tak zle. Ono to v zasade dopadlo dobre. Holcina si nakonec stejne musela pod policejnim dozorem uklidit. Predpokladam, ze po odchodu policie pravdepodobne bez pritomnosti medii na zadek a priste to uz neudela.

  2. LuFa napsal:

    No, zle to neberu :-), jen se nedokážu vypořádat s tím, jak vůbec může dítě napadnout zavolat na své rodiče policii. Myslím si, že toto není normální chování.

    Ale dobře, stalo se to snad jen jednou, tak z toho není možno dělat nějaké závěry a zevšeobecňovat to.

  3. hurri napsal:

    Děti se mají mlátit už od narození. Například porodník, jak dítě vytáhne z nevím-čeho, tak ho hned praští – a to je prosím doktor.

  4. woko napsal:

    #hurri – No zase mlátit děti.. Dostat na holou nebo výchovný pohlavek, to jo. Ale bušit do nich.. :) Doktor to prosim pěkně dělá z důvodu, aby dítě začlo dýchat. Myslím, že ho netrestá za to, že se dovolil vypravit se z dělohy :)

    Děti (řekněme mezi 7-12 rokem) jsou ale opravdu přidrzlé. Nemám asi věk je kritizovat, ale viděli jsme s přítelkyní dvě holčičky, jak v tramvaji stojí u štípaček, dvě minuty tam „okusujou“ jízdenku, poté vystoupí, poflusají okénka, vysmějou se staršímu pánovi který je pokárá, a potom na přeplněné silnici naznačují úmysl k přecházení.
    Že si hrají? Asi si hrají, ale v docela osobitém stylu.

  5. a napsal:

    No tak to už od ní bylo přehnané vždyt policii moh meziti m utéct náký případ.Snažila bych jí to vysvětlit pak nevim.

Napište prosím komentář

You must be logged in to post a comment.