Obnova fotografií na paměťové kartě

V úterý jsem si mnoho hodin z dne lámal hlavu nad tím, jak obnovit ztracené fotografie z paměťové karty. Klasické nástroje pro obnovu dat selhaly. Ztracené soubory nenacházely a kartu měli za prázdnou. Několik komerčních zkušebních verzí programů zase ztracené fotografie nalezlo, ale bez zaplacení plné verze nedovolilo jejich uložení na disk.

Být firma, která se obnovou ztracených dat z paměťových karet zabývá, určitě by se z dlouhodobého hlediska nákup takového software vyplatil. Protože firma nejsem a problém ztracených fotografií jsem řešil prvně, pátral jsem dál po nějakém volném nástroji. Nakonec jsem nalezl dva výborné programy zdarma k použití, které si se ztracenými soubory na kartě poradily a která vám při obdobné úloze mohu jen doporučit k použití.

PC Inspector Smart Recovery

Domovské stránky programu PC Inspector Smart Recovery naleznete na adrese: http://www.pcinspector.de/smart_media_recovery/uk/welcome.htm z které ho můžete volně stáhnout. Ovládání programu je velmi jednoduché. Po nainstalování, program je pouze pod Windows, se vám objeví obrazovka, jako na obrázku.

Inspector smart recovery

V prvním okénku si zvolíte odkud chcete data obnovovat. V druhém vyberete formát souboru, který hledáte. V třetím okénku pak už jen zadáte, kam se nalezené soubory mají ukládat. Nakonec stisknete tlačítko Start a v okénku Progress už jen můžete sledovat průběh procházení média a počet nalezených souborů.

PhotoRec

Domovské stránky projektu PhotoRec naleznete na adrese: http://www.cgsecurity.org/wiki/PhotoRec, z které si ho můžete volně stáhnout. Na rozdíl od PC Inspector Smart Recovery je PhotoRec dostupný nejen pro Windows, ale i pro Linux a Mac OS X.

Program není potřeba instalovat a běží pouze v textovém režimu. Ovládání v textovém režimu je velmi intuitivní a děje se na základě otázek a odpovědí.

PhotoRec

Stejně tak jako PC Inspector Smart Recovery posloužil i PhotoRec výborně k obnově souborů.

Všechny fotografie jsem nakonec tedy z karty obnovil a pro příště už vím, jak na to. Ostatně víte to nyní i vy, takže při obdobném problému nemusíte dlouze hledat. Stačí pouze použít PC Inspector Smart Recovery nebo PhotoRec.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

11 komentářů k “Obnova fotografií na paměťové kartě”

  1. hurri napsal:

    Tys je neměl v gmailu? Já myslel, že je tam posíláš rovnou z foťáku. Nebo to byly ty, které si musel smazat, aby si mohl posílat a přijímat poštu? Já už se v tom nevyznám!

  2. mv napsal:

    hurri: Já myslím, že z gmailu smazal to porno, co o něm včera mluvil boris, chtěl si tam poslat fotky z foťáku, jenže jak má furt moc práce tak si je omylem smazal…

  3. LuFa napsal:

    hurri, mv: :-). Neznačková karta co jsem z ní zachraňval data nebyla moje. K poškození dat došlo zřejmě při vyndávání karty z foťáku. Nebyla klasicky smazaná. Myslím, že až pro sebe, nebo pro někoho budete podobný problém řešit, programy zmiňované v příspěvku vám příjdou vhod.

    Jinak své fotky zálohuji na DVD-RAM. Na Gmailu mám pouze maily, které mi někdo pošle, nebo které odesílám. Jako záložní médium pro fotky Gmail nepoužívám.

  4. Mira napsal:

    Díky, moc mi to pomohlo.

  5. LuFa napsal:

    Mira: Bezva, to jsem rád. Díky za odezvu.

  6. Jiří napsal:

    Prosím o radu, omylem jsem smazal fotky na paměťové kartě ve fotoaparátu Nikon. Stáhl jsem si uvedený program PC Inspektor, ale nemůže mi najít oblast obnovy dat, protože fotˇák PC načte jako fotoaparát ne jako zařízení s vyměnitelným úložištěm př. (E:). Dal jsem tedy alespoň prohledat pevný disk (C:) (protože jsem před smazáním fotky kopíroval do PC, ale nevím z jakého důvodu se nezkopírovaly) a našlo je to, jen jsou zobrazené pouze jako miniatury a nejdou zvětšit a hlásíto, že se nepodařilo jejich vykreslení/ načtení. Co s tím?
    Dík za radu.

  7. LuFa napsal:

    Jiří: Nejlepší by asi bylo:

    1) vyndat paměťovou kartu z foťáku.

    2) Prostřednictvím paměťové karty ji připojit k PC. Připojí se jako vyměnitelné uložiště.

    3) Spustit PC Inspector.

  8. Lukáš Dumský napsal:

    Netušíte, jak dostat smazané fotky přímo z paměťové karty umístěné ve fotoaparátu? Nemám totiž možnost jí k PC připojit jinak …

  9. Pavel napsal:

    Prosím o Váš názor. Byli jsme na dovolené, používali paměťovou kartu ve fotoaparátu samsung a i s několika snímky přendali do druhého fotoaparátu canon. Takhle to fungovalo bez problému polovinu dovolené. Při odjezdu z jedné památek jsem prohlížel fotky, nejdříve mi zmizely fotky z předchozího dne (asi 300) a posléze na cestě zmizely i ostatní nově pořízené (canonem). mezitím jsem smazal asi 3 fotky pořízené z fotoaparátu samsung. karta ohlásila červeně error. fotky nebyly ani v koši. je šance že fotky na kartě naleznu?

  10. _MT_ napsal:

    Ano,
    šance že fotky programem obnovite je celkem slusna.
    Program PhotoRec mam otestovany a funguje perfektne i ve Win7 prof 32bit
    dneska jsem snim obnovil smazane rodinne video ,to bylo slavy…

    Naopak program PC Inspector Smart Recovery nesel vubec spustit z duvodu vadneho odkazu na Gif89.dll knihovnu ..i po jejim obnoveni a zaregistrovani problem pretrvaval…

  11. LuFa napsal:

    Program PC Inspector Smart Recovery je potřeba pod Windows 7 a možná i pod Windows Vista spustit s právy administrátora. Píše se to přímo na stránkách programu. Nelíbí se mi to, nicméně jsem to zkusil a bylo po problému.

Napište prosím komentář

You must be logged in to post a comment.