Rok kohouta Terezy Boučkové

Taky vídáte už několik týdnů na top žebříčku knížku Terezy Boučkové – Rok kohouta?
Taky jste se šli podívat do knihkupectví co to je zač, a oni ji „už“ ji neměli?

O to víc mě to motivovalo tu knihu mít, stále se mluví o krizi a blízkém zániku knih a najednou je něco rozebráno?

Nejprve mě zajímalo kdo vlastně Tereza Boučková je, že ji všichni kupují. Jedná se dceru českého spisovatele Pavla Kohouta. Je autorkou mnoha fejetonů, a knih.Navíc – Tereza je narozena v roce Kohouta – podle čínského horoskopu.

O čem kniha je?

Je to deníkové vyprávění, otevření svého soukromí a to zajímá každého z nás. O to zajímavější její život je. Stala se matkou dvou romských dětí, kluků, kteří dospívají a naplno v nich bují geny. Autorka velmi autenticky popisuje den za dnem, trápení za trápením, ztracené naděje a hlavně vyčerpanost a bezmoc.

Když čtenář knihu čte, určitě si uvědomí, že on se vlastně má dobře a že jeho problémy jsou ve skutečnosti nicky. O to radši knížku čte, utěšuje ho cizí neštěstí.

Pro sociology a psychology se jedná o autentický obrázek reality přijmutí dětí do pěstounské péče. V co se změní lidská odvaha, co všechno pěstounské rodiče potkává, co jim hrozí. Kniha Terezy Boučkové rozhodně adopci a pěstounskou péči nepodpoří.

Kniha je místy drsná, drsně smutná, až tragická. Hlavní hrdinku nejednou čtenář polituje. Hovořila jsem se známým o tom, zda je vhodné dávat takovou knihu své vlastní matce.
„Nebude spát:“ Říkám.
„Ale kniha je to moc hezká, vede k zamyšlení a hlavně si obdarovaná matka uvědomí, jaké štěstí to ona má doma, v podobě nás, svých dětí. Každé matce se někdy zdá, že bychom mohli/měli dělat něco jinak, jenže když dáte přečíst tuto knížku své matce, nejednou si řekne, jaké štěstí to ona má, že má tebe.“ Dodávám.

O autorce

Ukázka

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

2 komentářů k “Rok kohouta Terezy Boučkové”

  1. vlasta napsal:

    kupuji knihy,po tu dobu co vím,že existují,asi někdy minulý týden jsem četla recensi,zaujala mě,dnes jdu svým městem A mířím ke knihkupectví!co bych si tam mohla koupit vždyt´tam nic nesháním, čtu tabuli,nic mi to neříká,jdu i přezto tam,,chci knížku,nevím kdo ji napsal, a nevím jak se jmenuje,byla na ní výborná recenze,“Můj dvorní knihkupec mi řekne jméno ,titul, a já jsem doma!!!!!!!nemám brýle,neva,čtu doma obsah,žasnu,volám knihkupce,žasne!!!!Rok kohouta-i já ve znamení kohouta-není to náhoda,i já mám podobný osud?!až dočtu napíšu víc.

  2. lucie napsal:

    Málokdo nezná Terezu Boučkovou a začne se po ní a jejích knihách shánět, až když se dobře prodává její poslední kniha! Pokud ale zaujme i mladé, dobře! Doporučuji přečíst také „první díl“ Roku kohouta – Indiánský běh. Pak je čtení Roku k. ještě smutnější.

Napište prosím komentář

You must be logged in to post a comment.