Muži, kteří nenávidí ženy – bestseller, který “musíte” přečíst

Samozřejmě, nemusíte, ani vás do toho nijak nebudeme nutit, ale zvažte, je zde podzim, brzy přijde zima, tak proč pár chvil z delších temných večerů nevěnovat dobře napsané knize s velmi kvalitním příběhem.

Sám jsem tuto na pohled mírně obézní knihu (550 stt.) dlouho přehlížel s tím, že na tolik stránek nemám čas. Když mi už ale pár lidí knihu doporučilo, ať už osobně, či na Facebooku, nešlo jinak než si něco času udělat, knihu si obstarat a do příběhu se zakousnout.

Jelikož mi na samém počátku čtení byla dostupná jak anglická , tak česká verze, chvíli jsem zvažoval, do jaké z nich se pustit. S přihlédnutím k faktu, že originál byl psán ve švédštině a dvojitý překlad švédština -> angličtina (jistě kvalitní) angličtina -> čeština (méně kvalitní) by nemusel být ten pravý ořechový, šáhl jsem po českém překladu a dal se do čtení.

Po prvních pár přelouskaných stránkách jsem si ještě říkal, co na knize ostatní vidí. Čte se dobře, ale nic výjimečného v ní neshledávám. Po čase, o pár desítek stránek dál však nastal zvrat a já četl a četl, stránky letěly až jsem dočetl. A pak jsem přemýšlel. Příběh, lépe řečeno, příběhy, z kterých se kniha skládá, byly zajímavé. Nebyl jen jeden, bylo jich několik, některé uzavřené, jiné otevřené. Možná se některé z rozehraných příběhů uzavřou v dalších dílech, nevím, nechám se překvapit. Právě jsem začal číst díl druhý Dívka, která si hrála s ohněm a nutno se zmínit, nepsat tento blog, čtu.

Doposud jsem předpokládal, že všichni víte, o jaké knize píši a soustředil jsem se jen na popis jak se mi kniha četla. Nyní víc konkrétních informací pro všechny kteří se o popisované knize dozvídají poprvé.

Kniha již zesnulého švédského autora Stiega Larssona Muži, kteří nenávidí ženy, je prvním dílem trilogie Milénium a dle počtu světových prodejů, je právem označovaná za bestseller. Kvalitu celé trilogie zatím potvrdit nemohu, co jsem však slyšel, druhá a třetí kniha je stejně dobrá jako první. Je se tedy na co těšit.

Z samotného děje knihy toho moc prozradit nechci. Nerad bych kohokoliv o cokoliv ochudil. Takže jen ve zkratce. Hlavní postava příběhu, novinář Mikael Blomkvist, který se díky svým článků dostal do potíží pátrá po desetiletí zmizelé dívce, vnučce movitého průmyslníka. K pátrání mu jako partnerku přihraje osud asociální dívku s velmi nejasnou minulosti, zato z fenomenální pamětí a nehezkými vzpomínkami na muže, kteří nenávidí ženy. Mučí je a jsou na ně hrubí. Společnými silami pak zapeklitý případ zmizelé dívky odkrývají, při čemž odhalují mnohá až příliš šokující tajemství.

K dokreslení úspěšnosti celé trilogie nutno dodat, že všechny tři knihy byly zfilmovány. Co jsem zatím viděl první film stejného názvu, Muži, kteří nenávidí ženy, musím říct, filmařsky se bezesporu povedl. Po obsahové stránce ve srovnání z knihou ale nic moc. Některé, řekl bych i důležité věci jsou ve filmu úplně změněny, dost věcí je pak vypuštěno. Samozřejmě, pouze filmový divák nic nepozná, pro toho kdo ale knihu četl je film po obsahové stránce nic moc.

Na závěr bych se rád ještě upozornil na osobu autora Stiega Larssona, jehož život je snad stejně zajímavý, jako celá kniha, ne-li dokonce víc. Narozdíl od postav v knize byl Stieg Larsson skutečný. Ano byl, již není. Jak jsem zmínil, umřel dřív než si jeho knihy slávu vydobyly a to zamrzí. Více si můžete přečíst v článku, který vyšel včera na idnes.cz Spisovatel Larsson věděl, jak vydělat. Povedlo se mu to ale až po smrti Doporučuji.

Pokud vás kniha Muži, kteří nenávidí ženy, nebo dokonce celá trilogie milénum zaujala, můžete si ji objednat v internetovém knihkupectví November.cz, které krom širokého sortimentu nabízí i fajn ceny.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Napište prosím komentář

You must be logged in to post a comment.