Forma protestu: Nedarujte krev

Sdružení dárců krve České republiky vyzývá své členy, aby přestali dávat krev!

Slyšela jsem ve stručných zprávách v rádiu. Zarazilo mě to natolik, že jsem se začla pídit po dalších informacích.
První co mě zarazilo, že existuje sdružení dárců krve a já o to nevím. Co to asi přináší za výhody, být členem tohoto sdružení? Jen to, že členům přijde domů dopis at v červnu nedarují krev a když už tak za peníze.
Hlavou sdružení je pan Kotrman:

Podle něj vede Sdružení dárců krve České republiky třináct krajských zmocněnců. Nikdo je nezvolil, ve vedení začali pracovat sami od sebe. Sedmapadesátiletý Kotrman dělá zmocněncům, jak řekl, neoficiálního předsedu a výzvu prý vydal po telefonických konzultacích s nimi. „Od roku 1970 jsem daroval krev již téměř osmdesátkrát.

I přes očividnou zbytečnost takovéto organizace má prý dnes téměř 100 000 registorovaných dárců.

Vrátím se zpátky k výzvě – Od 9.6. do 30.6. nemáme darovat krev, je to forma protestu proti reformě zdravotnictví. Když už budem darovat, máme si nechat zaplatit, 10 000 Kč.
Jakým právem navádí lidi, kteří krev darují dobrovolně a bezplatně? Lidé darují krev proto, aby pomohli druhým, nikdy neví, kdy budou potřebovat pomoc oni. Pan Předseda Kortman o sobě říká, že je taktéž dárcem, jeho jedovatou krev bych ale přijmout nechtěla.

Nedostatek krve prý nehrozí, já si myslím, že hlavně nehrozí, že by někdo jeho výzvu poslechl. Protože kdo by to odnesl, zas jen obyčejní lidé. Politici by si krev koupili, nebo dostali za úplatek. Výzva u mě vyvolala spíše opačnou reakci, připomnělo mi to, že je zase už čas, jít dát krev.

Související články:
Sdružení dárců vyzývá – Přestante dávat krev Julínkovi

Nebojte se darovat krev

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

12 komentářů k “Forma protestu: Nedarujte krev”

  1. Marek Stopka napsal:

    Hmm zatím jsem byl darovat krev jen jednou, zhruba před rokem. Když vidím tenhle „protest“ tak to vypadá, že půjdu znova. :D Vždycky jdu rád opačným směrem než chcou ostatní .)

  2. JanS napsal:

    Škoda že jsem byl dát krev asi před dvěma týdny. Toho nebýt, určitě bych se do transfůzky vydal právě někdy v bojkotovém rozmezí. (taky někdy děsně rád jdu proti proudu)
    Zmíňka o odměně mi ale připomíná, že mám stále v peněžence schovanou svou odměnu – stravenku na celých 30kč :)
    Co se týče reformy: lidi s racionálními názory se shodnou, že změny ve zdravotnictví jsou velmi potřeba. Stejně tak podle doktora s osobní zkušeností z diskuze s ministrem má Julínek jasnou představu a své názory dokáže věcně vydiskutoval a vyargumentoval.
    Konečně se nejedná o reformu stylem pozměnění několika systémových konstant (jako navýšení odvodů na zdravotní pojištění za státní pojištěnce)

  3. Martin napsal:

    Možná budu za kacíře, ale svým způsobem to chápu. Já bych měl bezplatně a nezištně pomáhat a až budu potřebovat pomoc já, tak zaplatím až zčernám.

  4. Marek Stopka napsal:

    2Martin: Takže budeš radši, když tvoje faktura naroste o další sumu za transfuzi? No nic, škoda že svou krev nemůžu dát pod nějakou licencí, dal bych tam, že pro tebe a voliče KSČM je poplatek za mou krev 100 000kč. :-/ Pro ostatní jen za hezký úsměv. :-)

  5. Lenka H. napsal:

    myslím si, že pokud někdo jako Ráth nabádá k bojkotu dárcovství krve, porušuje lékařskou přísahu a sebrala bych mu diplom. Je to kurva prodejná, nejdřív byl pro poplatky vyšší než jsou teď a najednou je proti…

  6. Eva napsal:

    Já jsem darovala krev a plazmu už 181 x !!!!!
    Dobrovolně a bezplatně a půjdu zase. Ve zdravotnictví mě štve spousta věcí,ale tímto to nevyřešíme. Jen mě mrzí, že o Sdružení dárců krve slyším poprvé a členství mi nikdo nenabídl. Na transfúzní stanici do Znojma tyto informace ještě nepronikly. Škoda.

  7. Klára napsal:

    Právě že o daném sdružení jsem taktéž jako dárce nikdy neslyšela. Otázkou je, zda jsem o něco přišla, když vidím, kdo to vede…..

  8. Martin napsal:

    2Marek Stopka:Jak jsi proboha přišel na KSČM? BBBbbbbbrrrrrrrr Jak ty víš jaká je moje faktura v současné době. Až budeš platit každý měsíc, jen za to abys zůstal na živu, pak se můžeme bavit dál. Možná pak budeš mít jiné názory na „sociální darwinismus“, uplatňovaný v našem zdravotnictví.

  9. Marek Stopka napsal:

    2Martin: Potřefená husa? Já nikde nenapsal, že jsi volič KSČM. A tvoje faktura je pro tuhle diskusi naprosto nerelevantní.

  10. Martin napsal:

    Výrokem „pro tebe a voliče KSČM“ jsi mne jednoznačně zařadil do stejné kategorie s voliči KSČM. Moji faktura za zdravotní výdaje jsi sem zatáhl ty. V mých očích jsi se IMHO zařadil na stejnou úroveň s těmi, kteří nechtějí dávat krev kvůli Julínkově reformě a zapomněli na původní smysl dárcovství – tj. pomoc druhým. To že chápu proč to dělají a co se snaží naznačit neznamená, že s tím souhlasím a že se hodlám přidat. Ale někteří lidé prostě vidí svět jen černobíle a myslí, že kdo není s námi je proti nám. Další diskuze s tebou nemá smysl, jsi demagog.

  11. Marek Stopka napsal:

    2Martin: V původním příspěvku si napsal

    Možná budu za kacíře, ale svým způsobem to chápu. Já bych měl bezplatně a nezištně pomáhat a až budu potřebovat pomoc já, tak zaplatím až zčernám.

    Na to jsem řekl, jestli budeš raději, když tvoje faktura v případě nějaké nehody (plánované operace) naroste i o sumu za krevní transfuze. Jediná přípustná odpověď na to je ano, ne, nevím, možná,… Odpovědět na takovouto otázku, otázkou „Jak ty víš jaká je moje faktura v současné době“ je naprosto hloupé a svědčí to jen o tvé neschopnosti pochopit otázku, kterou jsem napsal.

    Výrokem “pro tebe a voliče KSČM” jsi mne jednoznačně zařadil do stejné kategorie s voliči KSČM.

    Hmm..

    V mých očích jsi se IMHO zařadil na stejnou úroveň s těmi, kteří nechtějí dávat krev kvůli Julínkově reformě a zapomněli na původní smysl dárcovství – tj. pomoc druhým.

    Hmm na to si snad zapoměl ty, ne? Přečti si svůj původní příspěvek do této diskuse, možná ti to docvakne.

    To že chápu proč to dělají a co se snaží naznačit neznamená, že s tím souhlasím a že se hodlám přidat.

    No oni se tím nesnaží naznačit nic, to se jenom nějaká samozvaná organizace, která si vybrala vhodné jméno snaží svést na hype kolem směšných poplatků ve zdravotnictví.

    Ale někteří lidé prostě vidí svět jen černobíle a myslí, že kdo není s námi je proti nám. Další diskuze s tebou nemá smysl, jsi demagog.

    Děkuji.

  12. Klara napsal:

    Kluci, tady se mi nehadejte, tenhle prispevek nepise nic o komunistech a uctech.
    Darovani krve je fakt věc na kterou jednoho dne lidi přijdou sami, protože moc jiných věcí světu nemůžou dát.Tak napište Václavoj Moravcoj, třeba si vás v neděli pozve.
    vaclav.moravec@ceskatelevize.cz

Napište prosím komentář

You must be logged in to post a comment.