Na hromnice o hodinu více

Svátek Hromnic je v mnoha náboženstvích vysvětlován různě. V čem se ale všichni shodují, 2. února se půlí zima, něco nového začíná. Z pohledu hospodářů to prý bývalo měřítko zásob krmiva. Na Hromnice by měli mít zkrmenou polovinu sena, obilí, brambor. Týkalo se zásob jak pro jeho rodinu, tak pro jeho zvířata. Na Hromnice půl krajíce a půl píce.

Od zimního slunovratu se opravdu den prodloužil o cca hodinu.

Keltové:

Nazývali Hromnice Imbolc nebo Brighid. Ta vládla v předkřesťanských dobách Slunci a ohni a ti, kdo ji uctívali, na její počest udržovali věčný oheň. Byla také bohyní básnictví, věštění, léčení i kovářství. Postava Brighid byla jednou ze tří podob jediné bohyně. V končící zimě vystupovala v podobě stařeny, obávané bohyně spojované se smrtí i se znovuzrozením. Začátkem února se však mění – přichází v panenské a čisté podobě vyjadřující příchod jara. Jejím symbolem je asymetrický kříž, který se vyrábí v předvečer svátku a staví se v domě po očistném rituálu na vnitřní stranu dveří tak, aby byl chráněn před ohněm, bleskem a bouří. Kříž je opatřen magickým znakem, jímž je pětiramenný prut, znázorňující vztyčenou ruku s roztaženými prsty. Křesťané bohyni Brighid přejali a změnili ve svatou Brigitu; čímž bylo možné zachovat její uctívání a sladit jej s oficiální věroukou.

Čarodějnice:

Toto je doba vhodná pro konání rituálů,abychom se zbavili staré a nechtěné energie, načerpali novou a pozitivní energii a zahnali temnotu ze svého života a pro každý rituál vztahující se k tradicím, duze, plodnosti, kouzlu barev, naději, posláním, zvláštní péči o zvířata, přípravě semen, tkaní, prošívání přikrývek.

Křestani:

Svátek zavedený římskokatolickou církví jako Očištění požehnané panny Marie – Uvedení páně do chrámu. V bohoslužbě této slavnosti vyniká zvlášť symbol hořící svíce – světlo k osvícení národů. Svíčky Hromničky se v tento den posvětí a zapalují se v bouřce, jako ochrana před blesky. Lidé věřili, že světlo hromniček je uchrání od všeho špatného. Babky kořenářky je používaly k léčení, dávaly je do rukou nemocnému. Taktéž umírajícím se dávala hromnička do rukou. Světlo svíce jej mělo provázet na cestě do věčnosti.

Pověry:

Říká se, že když tento den hospodyně šila, nebo tkala, přinášelo to neštěstí. Kdo tento den tancoval, zemřel. To mně přijde obzvlášt zajímavé, vzhledem k tomu, že únor je čas plesové sezony, maškarních bálů a maturitních plesů.

Na Hromnice jasná noc – bude ještě mrazů moc
Svítí-li slunce na Hromnice, bude zimy o šest neděl více
Na Hromnice kalužky, budou jabka i hrušky
Na Hromnice zimy polovice
Hromnicích déšť – na jaře sníh; o Hromnicích sníh – na jaře déšť
Zelené Hromnice – bílé Velikonoce
Kde se na Hromnice pracuje, tam uhodí hrom

Pořekadla se často zmiňují o počasí a sedlákovi. Pokud je na Hromnice hezky – svítí slunce, pak bude ještě dlouhá zima. Pokud je pošmourno, prší, pak je to dobře pro sedláka, jaro se blíží.

V Krkonoších se veškerá Vánoční výzdoba nechávala až do tohoto dne. Až 2.února horalé odstrojovali stromečky, uklízeli betlémy a jiné dekorace. No řekněte, kdo z vás má ještě dnes doma vánoční stromek?

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

7 komentářů k “Na hromnice o hodinu více”

  1. hurri napsal:

    Já mám vánoční stromeček třeba ještě na balkóně. Ani doma ani vyhozenej, tak co se mnou?
    Jinak tady opět chybí zdroje odkud se čerpalo. Chápu, že se to nenosí v novinách a novináři si
    -půlku vymyslí,
    -v druhé půlce ocitují nějakýho politika (alláh je mi svědkem, že jsem chtěl jsem napsat blba),
    -a třetí půlku převezmou z ČTK,
    ale hodit sem odkaz trvá pár vteřin…
    Pokud jste si to milá Kláro vymyslela, tak tady prosím admine udělej rubriku pohádky nebo sci-fi. ;)
    Jo a mohli byste se to po sobě alespoň jednou přečíst, když tam vidím chyby i já a to to prosím ani nečtu.

  2. Lemik napsal:

    2 hurri: rád bych se tě zeptal na jednu věc, myslíš si, že ve školních učebnicích jsou odkazy na to, odkud se čerpalo? Zdroje, tedy podle toho co já vím se uvádějí tehdy, pokud se cituje. Pokud Klára necitovala, nemusí úvádět zdroj. To co napsala, mohla nasbírat v knihách, na internetu nebo nevím odkud… Nechápu o co Ti jde.

  3. hurri napsal:

    lemik:
    Ve VŠ skriptech myslím zdroje jsou. A jak je to školními učebnicemi to sice netuším, ale mám takový dojem, že jsou schvalované komisemi MŠ a psané odborníky, ale nechci kecat.
    Jde mi jen o to, že z výše uvedeného textu není poznat jak s ním naložit. Pokud uvádím nějaká fakta, např. „keltové obětovali každý den dvě kozy a bobra na počest boha Poblijóna“, tak se nedá poznat, jestli se jedná o výplod mého chorého mozku nebo o skutečnost.
    Samozřejmě Klára zdroj uvádět nemusí, ale jak píšeš sám výše, tak nevíš odkud čerpala a já nevím jak s uvedeným textem naložit a kam ho zařadit (je to nějaká definice sci-fi světa, pohádka, lidová pověra???). Třeba si to přečetli jiní lidé a nebudou si to umět zařadit…
    Navíc, pokud by mě problematika Hromnic zaujala, je možné si info doplnit ze zdrojů. Internet poskytuje možnosti vložit odkaz, tak proč toho nevyužít…
    Porovnej si články sv. Marcely, ten s odkazy je o něčem jiném. U fejetonu bych si o zdroj nepsal, neboj.
    PS. „… duze,plodnosti,kouzlu barev,naději,posláním,zvláštní … “
    Je nejspíš odněkud zkopírované (chybí mezery), protože nevěřím, že by to byla chyba při psaní, takže uvést zdroj by byla i slušnost.

  4. Klára napsal:

    Hurri: díky za upozornění, chyby jsem opravila. Zdroj byla babička, jmenovat ji nebudu, už nežije. Další zdroj je http://www.cesketradice.cz, tam toho ale mnoho není, není to citace, je to jen udání zdrojů.Jelikož jsem se na „hromice“ narodila, tak info sbírám celý život. Jinak v Krkonoších se neříká Hromnice, ale Hromice, podobně jako Jilemice, je ve skutečnosti Jilemnice, jsou to pozůstatky krkonošského nářečí.Díky Hurri, že nás tak vychováváš. Paa a dobrou.

  5. hurri napsal:

    Díky Kláro. To jsem měl na mysli. Mně toto třeba stačí.

  6. Marcela napsal:

    hurri: sv.Marcela

  7. Jája napsal:

    Klárko, dobrý den, hledala jsem informace k Hromnicím… Jak jste před rokem Vy sama podotkla, na Českých tradicích tedy opravdu nic moc :) a tak jsem se dostala na tyto milé stránky a na Váš ještě milejší článek. A tak jsem si ten Váš článeček zcela drze a bez dovolení půjčila a použila… za což se omlouvám, ale uvedla jsem zdroj, tedy tento web, Vás… a samosébně i Vaši babičku :)…snad Vám to nebude až tak moc vadit? A tím bych Vám za to taky chtěla moc poděkovat a popřát Vám k narozkám všecinko nejnejnej :)) Dík moc Jája

Napište prosím komentář

You must be logged in to post a comment.