Jak správně adresovat email

Den co den se ve své mailové schránce setkávám se značným množstvím nesprávně adresovaných mailů. Tento fakt, mě tedy dovedl k myšlence o správném adresování mailů pár řádek napsat. Rozhodně to není čtení pro pokročilé počítačové uživatele, takže pokud znáte význam políček cc a bc a prakticky je ve své elektronické korespondenci používáte, dále číst nemusíte. Vy ostatní, kterým zkratky cc, bc nic neříkají si ale těchto následujících pár řádek rozhodně přečtěte.

Jednou z hlavních odlišností emailu od klasické papírové komunikace je možnost adresovat jeden email mnoha uživatelům zároveň. A to ke všemu ještě zdarma. Ač se tato možnost může zdát na první pohled pro odesílajícího výhodná, pro příjemce už být tak dobrá nemusí. Ale popořádku.

Při psaní emailů mohou nastat tři situace:

  • Obsah mailu se bezprostředně týká těch, kterým je adresován.
  • Některých adresátů se mail bezprostředně netýká, ale i tak chcete, aby o něm věděli.
  • Mail rozesíláte mnoha lidem, kteří se navzájem neznají, nebo nechcete, aby se o nich vědělo.

    Nyní ke každé situaci podrobněji.

    Obsah mailu se bezprostředně týká těch, kterým je adresován.

    V tomto případě je umístění adresátů jednoduché. Přímé adresáty napíšete do políčka Komu.

    mail1

    Některých adresátů se mail bezprostředně netýká, ale i tak chcete, aby o něm věděli.

    Zde je už situace maličko komplikovaná a to o adresáty, kterým váš mail není přímo určen. Chcete jím dát pouze na vědomí, že jste nějaký mail někomu poslali a u nich chcete, aby o tom věděli. Pro tyto účely slouží políčko Kopie, někdy také označované anglickou zkratkou cc.

    Příjemci uvedeni v políčku kopie tento fakt při obdržení mailu snadno zjistí a vědí, že mohou brát obsah mailu na vědomí, ale nejsou ti primární, komu je zpráva určena.

    mail2

    Mail rozesíláte mnoha lidem, kteří se navzájem neznají, nebo nechcete, aby se o nich vědělo.

    Případ řetězového rozesílání mailů netřeba představovat. Předpokládám, že jste se s ním již také setkali. Jeden mail obsahující desítky adres vám neznámých lidí. Není to ideální situace. Proto, aby k tomu nedocházelo slouží v tomto případě pro adresy políčko Skrytá kopie, někdy také označováno anglickou zkratkou bc.

    Vložení adres do skryté kopie můžete také využít nejen v rozesílání řetězových mailů, ale i v případě, chcete-li některé adresáty skrýt před ostatními.

    Tolik z adresování mailů vše. Doufám, že informace o políčkách Kopie (cc) a Skrytá kopie (bc), alespoň někomu pomohla.

  • You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

    7 komentářů k “Jak správně adresovat email”

    1. dadajax napsal:

      Skvělé, až mi zas přijde nějaký ten řetězový spam, rozešlu na všechny adresy v něm odkaz na tento článek :-)

    2. Lemik napsal:

      Dovolím si přidat odkaz na můj spotík o subjectu Subject/Předmět a jiné nástrahy emailové komunikace
      Ten dělá lidem taky problém :-D

      2 dadajax: dobrý nápad, taky to tak budu dělat.

    3. LuFa napsal:

      Lemik: bezva, díky za odkaz. I když o předmětu, odpovědích a komentování textu v mailu chci ještě psát. Odkaz na tvůj příspěvek tam uvedu.

    4. Super, akorát bych tam zdůraznil, jak to pak vypadá, když ti přijde mail a všichni adresáti jsou ve skryté kopii a dále fakt, co se stane, když jednoho dám do „komu“ a ostatní do skryté kopie. Já vím, že je to v podstatě jasné, ale nekušení uživatelé často nevědí, zda musejí či nemusejí vyplňovat políčko „komu.“ Často si myslí, že komu je povinné. :-)

    5. lemik napsal:

      2 Ředitel Zeměkoule: Bohužel To: se opravdu musí u některých freemailů vyplňovat. Třeba u seznamu to tak před nejakou dobou bylo. Řešení je jednoduché, použít jako adresáta sebe a zbytek lidí dát do bcc.

    6. Lemik: Aha, moje chyba, tohle jsem neuvážil, každopádně dobrá zkušenost. Díky!

    7. LuFa napsal:

      lemik, Ředitel Zeměkoule: tak o nutnosti vyplnit u některých free mailu políčko komu jsem také nevěděl. Kombinace mezi to, cc, bc jsem v článku také nezmínil. Takže díky za upozornění.

    Napište prosím komentář

    You must be logged in to post a comment.