Anglosasové v Kocourkově

Stala se mi tuhle taková příhoda. Jela jsem z Brna vlakem, krátkým „osobákem“ , a nemohla jsem si nevšimnout, že s námi cestují i čtyři pánové středního věku hovořící anglicky. Musela jsem si v duchu poctivě přiznat, že ačkoli se ve studiu tohoto světového jazyka odmítám považovat za začátečníka, nerozuměla jsem jim ani slovo. Ještě že po mně nic nechtějí, pomyslela jsem si. Ale sotva jsem to stačila domyslet, jeden z nich, ten nejvýřečnější, se na mne obrátil, něco mluvil a ukazoval mi svůj lístek. Nastala trapná pauza. „Is it this train correct?“ zeptal se muž znovu, opatrně a pomalu, byv si vědom, že narazil na negramotu. „Ano, je,“ odpověděla jsem stručně anglicky, a česky mi šlo hlavou – tedy snad, sama jsem dobíhala na poslední chvíli a také jsem se musela ptát. Ale přiznat, že se nedomluvím pořádně anglicky a ještě jsem schopna nasednout do nesprávného vlaku, což už se mi taky kdysi stalo – to po mně nikdo nemůže chtít..!

Yes, it is. Ano je. Je to správný vlak. Ale proč tedy všichni jedeme pozpátku?! Vyjma dvou sedadel, celý vagon lidí jel zády ke směru jízdy. Rozumějte, šlo o vůz, kde pro úsporu místa jsou skoro všechna sedadla obrácena jedním směrem, jako v autobuse. Ale teď jsme jeli pozpátku. (!) Nic příjemného. Nejspíš i proto cizinci znejistěli. Vůz byl jednoduše špatně připojený. Občas do Brna jezdím, ale tohle se mi ještě nestalo. Nebo Vám to připadá normální?! Ve skutečnosti se totiž nikdo nahlas nedivil. Jenom ti Angličané… Nejspíš si připadali jako v Kocourkově..!

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

7 komentářů k “Anglosasové v Kocourkově”

  1. Klára napsal:

    Zajímavý postřeh, že se ve skutečnosti nikdo nahlas nedivil. Možná se nikdo nedivil ani v duchu.Často bereme věci takové jaké jsou…
    To se jim spíše nechtělo otáčet všechny vagony a přehodili jen lokomotivu, možná neměli ani čas.

    Umím si představit, jak cizinci u sebe doma vypráví, že v Čechách jezdí vlaky obráceně:-)

  2. Marcela napsal:

    No myslím, že to byla fakt výjimka, že se to často nestává. Ale jak říkáš… Zákon schválnosti funguje spolehlivě, takže o reputaci máme v Anglii postaráno. :-)

  3. sam napsal:

    Lidé jsou zhýčkaní barevnou televizí, sedmnácti milimetrovým filmem a dalšími vymoženostmi moderní doby.

  4. Ruziklan napsal:

    Otacat vagony?! To nie je take jednoduche, ako vam asi doslo. Na to treba bud slucku (tak to robia na konecnej elektricky) alebo trojuholnik z kolajnic. Na zeleznici sa to zvacsa robi cez trojuhonik, ale to zase treba vagony zaviest, prestavovat vyhybky a podobne, cize je to dost narocne na logistiku. Kvoli nejakemu osobaku… to ani v Anglicku nerobia.

  5. Marcela napsal:

    Ruziklan: Je fakt, že technické problémy si moc nepřipouštím, ale jet víc jak hodinu pozpátku fakt není nic příjemnýho…
    A vzhledem k tomu, že dráha už je dražší než autobus, i docela nedůstojný… řekla bych.

  6. Ruziklan napsal:

    Mam to stastie, ze mne je uplne jedno, v ktorom smere ficim. Ale viem, ze niektori ini ludia su na to dost citlivi – tak uprimnu sustrast…

  7. Marcela napsal:

    Díky. Přežila jsem to… Bylo to myšleno spíše jako taková úsměvná příhoda. Ale třeba si teď, když už tuším, že to není zase taková maličkost – budu více vážit toho, že to na dráze funguje tak jak má… :-)

Napište prosím komentář

You must be logged in to post a comment.