Kouzelný vrch Turov

Turov se nahází na Náchodsku, za Hronovem, u obce Rokytník či Stárkov. Krajina je již pěkně zvlněná, s výhledy na teplickoadršpašské skály a polské Gory Stolove a Krkonoše se Sněžkou.

Kopec Turov (602m.n.m) pamatuje každé Husákovo dítě (kromě Deny), jehož rodič pracoval ve státním podniku Montasu. Pamatují to i ty děti, na která zbyla místa v tradičním pionýrském táboře na Turově. Pamatují ho i ti, co se tenkrát potulovali Jiráskovým krajem.

P1010564

Jak to vypadalo dřív
Na první pohled kopec, kde je ubytovna, chatky a někdy i stany. Hřiště na fotkbal a volejbal, malé minigolfové hřiště (jako v HK na Slávii), ohniště, lyžařský vlek, psi v kleci. Vše pěkně na kopci obkolopeném lesy, s minimálním provozem aut.

Jak to vypadá nyní
Neposekaná tráva mi dává tušit, že se tam něco změnilo. Chatky vypadají pěkně, ale nikde nikdo. Nápis Jiráskova chata nelze přečíst, náletové osiky z nedalekého lesa ho zakrývají. Celá budova je zarostlá, dlouho tam nikdo nebyl. Záclony visí. Psí kotce jsou prázdné.Golfové hřiště najde v hustém porostu jen ten, který ví že tam je. Táborové ohniště není. A mohla bych pokračovat.

Jenže jsem se dozvěděla, že ten vrch je opředen spoustou pověstí. Uvnitř hory se skrývá Svatováclavské vojsko, které je připraveno zakročit v dobách nejhorších, hora se otervírá na Svatého Václava, který se blíží, že by se hora otevřela? Další možnost je na Velikonoční pátek.

turov

Název Turova pochází ze slova tur, což je divoký býk. Ti se prý potulovali po kopci, místní ale našli jejich tele, odnesli si ho do chlívku a turové si pro něj přišli a už se na Turov nevrátili, postupně zdomácněli.

Spoustu dalších pověstí a příběhů si můžte přečíst v knize Turov.Pověsti z okolí bájné hory kladského pomezí.

Pokud se vydáte na výlet, dávajte pozor, v hoře žijí skřítci a občas tahají poutníky za nohy, takže o škobrtání není nouze. Taky se zde nachází tajemný pramen a spousta léčivých bylin. Turové zdomácněli a jsou v ohradníku.

A pro bláznivé keškaře. Nojo, je tam multina. GC1A34F. Ale nelovili jsme:-)

Díky geocachingu ale mám aktuální info o Jiráskově chatě.

Jiráskova turistická chata na Turove je v soucasné dobe mimo provoz a chátrá. naposledy v provozu byla kolem roku 2001 a poté exekucne spadla pod jednu z bank. poslední dobou se ale na turove zacíná neco dít: porost byl prosekán , dole pribyla znacka zákaz vjezdu a na nový rok 2009 jsem si všiml nových oken. na 1.geocoinfestu jsem se dozvedel od zava&peta, že zatím co si my všichni myslíme , že chata chátrá , tak o ní probíhá neskutecný boj. Nyní je ve vlastnictví soukromníka , který už pracuje na plánech. A tak s potešením mužu oznámit , že se již brzy dockáme obnovy! jinak nebylo by tohle super místo na event ;-).

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

2 komentářů k “Kouzelný vrch Turov”

  1. hurri napsal:

    Super místo, nejradši jsem to tam měl, když tam byl nevěstinec.

  2. dena napsal:

    no, s tou keškou jsi to tam psát nemusela. Doma dostanu, že jsem nelovila:)
    a fakt si to tam nepamatuju!

Napište prosím komentář

You must be logged in to post a comment.