Moc nočních můr aneb vzestup politiky strachu

Včera se k mým očím dostal třídílný televizní dokument Moc nočních můr (Power of Nightmares) z produkce britské BBC. Ač snímek pochází z roku 2004, nadchnul mě natolik, že jsem se rozhodl na něj upozornit ty, kteří se s ním ještě nesetkali.

Dokument se ve třech hodinových dílech velmi zjednodušeně řečeno věnuje novodobému politickému trendu, který je postaven na zastrašování civilistů hrůznými pohádkami o islámských teroristických organizacích a jejich hrůzných činech. Diváky seznamuje s fenoménem amerického neokonzervatismusu a islámského radikalismusu.

Adam Curtis, autor snímku, se snaží o maximální objektivnost. Žádné konspirační teorie, pouze holá fakta, podpořena mnohým archivním materiálem, který obsahu četné výpovědi zúčastněných.

Film začíná prologem:

V minulosti nám politici slibovali vytvoření lepšího světa. Měli různé cesty jak toho dosáhnout. Jejich moc a autorita pramenila z optimistických vizí, které nabízeli svým lidem. Tyto sny selhaly. Dnes lidé ztratili víru v ideologie. Stále více jsou politici vidění jen jako pouzí manažeři veřejnosti. Nyní tito politici objevili novou roli. Místo splnění snů nám slibují ochranu od nočních můr.

Říkají, že nás ochrání před děsnými hrůzami, které nemůžeme vidět a nechápeme je. Že největší nebezpečí všech je mezinárodní terorismus. Silná a zlověstná síť se spícími buňkami v zemích na celém světě. Hrozba, s níž musí být bojováno ve válce proti terorismu. Z valné části je ale tato hrozba fantazií, jenž byla zveličena a překroucena politiky.

Je to temný přelud šířící se nezpochybňován kolem světa prostřednictvím vlád, bezpečnostních služeb a mezinárodních médii. Toto je série filmu o tom, jak a proč byla tato fantazie vytvořena a kdo z ní profituje. V centru tohoto příběhu jsou dvě skupiny. Američtí neokonzervatisté a radikální Islamisté. Obě skupiny byli idealisté, kteří se zrodili z krachu o vytvoření lepšího světa. A obě mají velmi podobné vysvětlení, co způsobilo tento krach.

Tyto dvě skupiny změnily svět, ovšem ne tak, jak si to představovaly. Společně vytvořili dnešní noční můru o tajném organizovaném zlu, které ohrožuje svět. Tato fantasie, jak politici zjistili, obnovila jejich moc a autoritu v době vystřízlivělé z ideologií. A ti s nejděsivějšími obavami se stali nejmocnějšími.

K velmi zajímavému a pro mnohé diváky překvapivému odhalení se dokument dostává ve třetím díle, kde se ukazuje, jak si Američané vymysleli a zhmotnili teroristickou organizaci Al Kaidu. Toto odhalení je ve snímku uvedeno slovy:

Bin Laden neměl žádnou určitou organizaci. Než Američané pro něho jednu vymysleli. V lednu 2001 začal soudní proces v Manhattanské soudní síni se čtyřmi muži, obviněnými z bombových útoku na ambasády v východní Africe. Ale Američané se rozhodli rovněž žalovat Bin Ladena v nepřítomnosti. Ale aby toto bylo v souladu s Americkým právem, tak žalobci potřebovali důkazy o zločinné organizaci, protože, jako s mafií, to by jim umožnilo žalovat vůdce té organizace, i když ho není možno přímo spojit s zločinem.

Důkazy takové organizace jim poskytl bývalý společník Bin Ladena, jménem Jamal Al-Fadl. Během vyšetřování bombových útoků z roku 1998 k nám přísel zdroj, Jamal Al-Fadl, jenž byl Súdánským bojovníkem, který byl předáván mezi sebou celou sérií tajných služeb Středního východu. Pro žádnou z nich neměl cenu až skončil v Americe a byl naverbován Americkou vládou vlastně jako korunní svědek.

Zároveň dostal velké množství peněz Amerických daňových poplatníků. Jeho svědectví bylo použito jako hrubý materiál k vytvoření obrazu Al Kaidy.

Na upoutávku k dokumentu se můžete podívat zde:

Dokument si můžete stáhnout zde:

Část 1 – Baby it’s Cold Outside (1.0 GB)
Část 2 – The Phantom Victory (1.0 GB)
Část 3 – The Shadows in the Cave (1.3 GB)

Titulky si můžete stáhnout zde:

http://www.mojetitulky.com/search.html?search=The+Power+of+Nightmares&sourceid=tif

Informace z CSFD: http://www.csfd.cz/film/185579-power-of-nightmares-the/

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

12 komentářů k “Moc nočních můr aneb vzestup politiky strachu”

  1. lemik napsal:

    Neviděl jsem to, ale před těmi cca 4 roky se o tom hodně psalo na Britských Listech. Dík za odkaz, stáhnu a konečně se na to podívám.

  2. LuFa napsal:

    Lemik: Rozhodně tento dokument z produkce BBC doporučuji. Zatímco film Zeitgeist: http://www.csfd.cz/film/235453-zeitgeist-the-movie/, který je též zdarma ke stažení mi mnoho nesedl a to pro svůj přílišný prostor, který dává ke spekulacím. Moc nočním můr, ano. Však uvidíš sám :-).

  3. Martin napsal:

    Ahoj, nemám podobné filmy rád, ať už popírají Al-Kaidu, 11. září, holocaust nebo dokazují že Elvis žije. Jejich hodnota bývá podobná. Většinou se na to hezky kouká, ale při hlubším zamyšlení člověk najde nesrovnalosti. Nepochybuji, že Američané Al-Kaidu využívají jako strašáka pro svou propagandu. Ale je to strašák, který je i bez nich nebezpečný, s nimi je jen víc vidět. Mimochodem kdo tu ví jak ta Al-Káida funguje, jak je organizována apod…

  4. LuFa napsal:

    Martin: Jde o to, jestli Al Kaida skutečně existuje? My na to samozřejmě nepřijdeme :-). Jinak tento film na mě působil dobře v tom, že se nic nesnažil popírat a ani cokoliv konspiračního dávat dohromady. Tam kde v mnohých filmech a teoriích konspirační úvahy začínají, tento dokument končí. Myslím si tedy, že pro svou střízlivost rozhodně za zhlédnutí stojí.

  5. tlampač napsal:

    Světlonoš alias Lucius alias Odpůrce alias Satan, Devil atp. vážně existuje. Jen není jednoduché o něm natočit dokument. Tahle bytost mocí a možnostmi omezená jen nepatrně na sebe skutečně může vzít jakoukoli podobu. A to je problém!
    4ili je celkem fuk co my si o tom myslíme. Ono to tu je a do konce dnů bude.
    Kdo může, rozuměj …

  6. Trtkal napsal:

    Prosím, prosím, smutně koukám, nebyla by možnost, aby někdo nahrál ty titulky někam jinam, buď mám totiž lokální problém, nebo jim nejede server. V každém případě je to pěkně na …, když už jsem stáhl první část filmu :-)
    Mockrát děkuji

  7. LuFa napsal:

    Trtkal: Odkazovaný server s titulky mi funguje, nyní jsem prověřil. Nicméně ti je zasílám mailem.

  8. Mikesh napsal:

    2LuFa: Díky za skvělý tip! Už mám shlédnutý první díl a jsem z toho trošku v šoku :-) . Ale je to super, stojí za to se na to podívat. Opravdu neutrální a objektivní film (dle mého subjektivního názrotu :-) ) .

  9. sam napsal:

    Neřekl Palacký, že kdyby nebylo Rakouska, tak bychom si ho museli vymyslet?

  10. LuFa napsal:

    Mikesh: druhý a třetí díl se budou určitě také líbit :-).

  11. Mikesh napsal:

    2LuFa: Tak jsem to shlédl celé a neodolal jsem na to neupozornit – http://mikesh.cz/blog/2008/moc-nocnich-mur-aneb-vzestup-politiky-strachu

    ještě jednou díky za tip.

  12. LuFa napsal:

    Mikesh: Bezva, jsem rád, že se dokument líbil a že ho svým příspěvkem doporučuješ dál. Díky moc.

    Tento týden dám tip na další skvělý dokument, tak se můžeš těšit.

Napište prosím komentář

You must be logged in to post a comment.